2024. április 25., csütörtök

Fórum Színház Óbecsén

Iskolai erőszakról szóló interaktív előadást mutattak be a Zdravko Gložanski Általános Iskola tanulói

Második alkalommal valósult meg az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör és a szintén helyi Zdravko Gložanski Általános Iskola közös projektje, a Fórum Színház. Az iskolai erőszakról szóló előadást csütörtökön délután mutatták be az oktatási intézmény tanulói a Than Emlékházban, a produkciót mind a négy helyi általános iskola diákjai megtekintették.

– Tavaly a családon belüli erőszakkal foglalkoztunk, ezt mutattuk be az iskoláknak. Az idén is hasonló terveink voltak, viszont a közelmúltban történt események miatt úgy gondoltuk, hogy a kortárs erőszak most egy égető probléma a társadalmunkon belül. Ezért a programot októberről előre hoztuk júniusra. Nagy léptekkel és nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy minél előbb be tudjuk fejezni, és be tudjuk mutatni a diákoknak. Maga a program arról szól, hogy a tanulók hogyan tudják kezelni az iskolai erőszakot. Ez egy interaktív színház, ami azt jelenti, hogy a közönségben helyet foglaló diákok meg tudják állítani az előadást, és fel tudják venni valamelyik karakternek a szerepét – fogalmazott Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

A Fórum Színház előadása Börcsök Margarita, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola pszichológusának vezetésével jött létre.

– Idén van először magyar nyelven is Fórum Színházunk, az előadásban nyolc diák szerepel. Nagyjából két hetünk volt arra, hogy elkészítsük ezt a darabot, és épp azért sikerült, mert a gyerekek nagyon elhivatottak, nagyon komolyan állnak hozzá a feladathoz. A Fórum Színház egyik nagy előnye, hogy ők maguk írják a darabot saját tapasztalataikból, vagy amit hallottak, láttak. Meglepően komolyan fogadták a gyerekek az előadást. Egy olyan komplex színdarabot mutatunk be, ahol a szexuális erőszakon kívül mind a négy másik fajtája jelen van, tehát a fizikai, a pszichikai, a szociális és a digitális erőszak. Nagyon sokat foglalkozunk épp a digitális erőszakkal, mert mind jobban jelen van a gyerekek körében. Ebben az évben megkezdtük a külső védőhálózattal való együttműködést, amit ősszel is folytatni fogunk, gondolok itt a rendőrségre, a szociális központra és az ügyészségre is – mondta a pszichológus.

Iskolai erőszakról szóló interaktív előadást mutattak be a diákok (Kancsár Izabella felvétle)

Iskolai erőszakról szóló interaktív előadást mutattak be a diákok (Kancsár Izabella felvétle)

Fekete Anna, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola nyolcadikos tanulója is részt vett az előadásban.

– Maga a színdarab úgy készült, hogy próbáltunk olyan dolgot beletenni, ami gyakori, ami sok emberrel megtörténhet, de tudtommal egyik szereplővel sem történt még ilyen hasonló helyzet. Próbáltunk olyat, amibe mindenki beleélheti magát és belecsatlakozhat. A Fórum Színház lényege, hogy a nézők is be tudnak kapcsolódni, nagyon jó volt a mai nap, sok volt az önként jelentkező, sok új megoldást hallottunk – mondta Anna.

Az oktatási minisztérium és a tartományi oktatási titkárság által támogatott előadást ezúttal magyar nyelven hozták létre, szerbül az ősz folyamán mutatják be a közönségnek. A Than Fivérek Értelmiségi Kör és a Zdravko Gložanski Általános Iskola közös projektje ezzel nem ért véget, hétfőn szervezik meg az Élő Könyvtár elnevezésű rendezvényt szintén a Than Emlékházban. Az élő könyvek diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő személyek, akiknek az élettörténetét hangos könyvként hallgathatják meg az érdeklődők.

Nyitókép: Iskolai erőszakról szóló interaktív előadást mutattak be a diákok (Kancsár Izabella felvétle)