2024. május 5., vasárnap

A zenélő ember

A csókai Kónya Sándor 70. születésnapjára készült kötet bemutatója

Szerdán délután megtelt érdeklődő közönséggel a Csókai Városi Könyvtár, ahol öt órakor mutatták be a Kónya Sándor 70. születésnapjára készült kötetet, A zenélő ember című néprajzi tanulmánygyűjteményt, amely a Kiss Lajos Néprajzi Társaság kiadásában jelent meg. Tavaly május végén a néprajzi társaság ugyanezzel a címmel tanácskozást tartott az akkor 70. születésnapját ünneplő Kónya Sándor csókai népzenegyűjtő, a néprajzi társaság elkötelezett és aktív tagja tiszteletére. A tavalyi tanácskozáson elhangzott tanulmányok láttak most napvilágot nyomtatott formában.

A szerdai könyvbemutatón dr. Szőke Anna, a néprajzi társaság elnöke méltatta Sándor népzenei gyűjtő munkásságát: – Amikor Sanyi jön, felvidítja a társaságot a gyűjtéséből származó dalokkal. Sok verset megzenésített, gyerekeknek és főleg felnőtteknek ír. Gyűjtése lekottázva több kötetben jelent meg.

A zenélő ember című kötet szerzői közül a csókai könyvbemutatón jelen volt Nagy Abonyi Ágnes, a Zentai Városi Múzeum munkatársa, aki a családon belüli népzeneoktatás, az együtt éneklés és zenélés személyiségformáló szerepét emelte ki, valamint dr. Klamár Zoltán is, aki a népzenéhez kapcsolódó, a vidékünk lakoldalmaira jellemző kurjongatásokról írt. A Kónya Sándornak szentelt kötet Beköszöntőjében dr. Silling István meleg szavakkal köszönti a csókai népzenészt, versénekest, a népénekek szakavatott gyűjtőjét.