2024. március 28., csütörtök
MSÚSZ-KONGRESSZUS ÉS TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉS

Tisztújítás mellett tartalmas programok

További öt évig Szöllősi György az elnök

Mint arról korábban hírt adtunk, sportrovatunk munkatársai, Laták István, Antalovics Péter és Erős Kincses Krisztina képviselték lapunkat a Magyar Sportújságírók Szövetsége idei kongresszusán és tisztújító közgyűlésén. A kétnapos pécsi rendezvény tartalmas és rendkívül színvonalas elfoglaltságot biztosított a szakmabelieknek. A jelenlévők a program első állomásaként megsimerkedhettek Bodnár Zalán Szerelem és halál Irapuatóban című, romantikus tényfeltáró kalandregényével. A könyv a közelmúltban jelent meg, a MSÚSZ Nagy Béla-programjának köszönhetően és a Rézbong Kiadó gondozásában, története pedig a 1986-os labdarúgó-világbajnokságot megelőző napokban és alatt játszódik Mexikóban, ahol a magyar nemzeti tizenegy 6:0-s vereséget szenvedett a Szovjetuniótól. A könybemutatón a szerző mellett részt vett az akkori válogatott labdarúgója, Sallai Sándor is, aki igyekezett rávilágítani a csúfos vereség valódi okaira, eloszlatva ezzel a meccset csaknem négy évtizede övező legendákat. A korábbi focista szerint a fiaskó leginkább a rosszul sikerült felkészülésből, a korai kiutazásból – a válogatott egy hónappal korábban érkezett meg Dél-Amerikába – és a rosszul felépített edzésekből adódott. A csapat mindennap délben, csaknem 50 fokos melegben edzett, ami gyakorlatilag kizsigerelte a játékosokat, a sokat emlegetett tésztaprogram – szinte csak azt kaptak a játékosok – pedig tovább rombolta az erőnlétüket, így elcsigázva, erőtlenül léptek pályára, ugyanakkor Sallai azt is hozzátette, ha nem a szovjetek ellen kezdenek, akkor továbbjutottak volna a csoportból.

Sportrovatunk munkatársai: Antalovics Péter (balról), Erős Kincses Krisztina és Laták István

Sportrovatunk munkatársai: Antalovics Péter (balról), Erős Kincses Krisztina és Laták István

A szakmabelieken kívül számos tekintélyes vendég is megtisztelte jelenlétével az eseményt, a könyvbemutatót követő kongresszuson többen fel is szólaltak közülük. Dr. Schmidt Ádám, Magyarország sportért felelős államtitkára nyitóbeszédében hangsúlyozta a nívós újságírói munka fontosságát, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a két szervezet egyre szorosabb együttműködését dicsérte, s hozzátette, ebből kifolyólag a MOB a jövőben támogatni kívánja az újságíró-szervezet által életre hívott Csillag Imre Ösztöndíjprogramot. A felszólalók sorát prof. dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora folytatta, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a közeljövőben a MSÚSZ szakmai közreműködésével egyetemi szintű médiaképzés legyen a TF-en. Őt követően a MSÚSZ egyik főtámogatója, a Provident Pénzügyi Zrt. igazgatója, Szirmák Botond méltatta a szervezet munkáját, majd a sort Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke zárta.

A tisztújító közgyűlés szervezetten és rendkívül gördülékenyen zajlott, egyik legfontosabb momentumaként a tagok további öt évre megválasztották elnöknek Szöllősi Györgyöt, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) európai alosztályának alelnökét, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét. Az alelnökök személye is változatlan maradt, ezt a tisztséget a továbbiakban is Mravik Gusztáv, a Nemzeti Sport képszerkesztője és dr. Csisztu Zsuzsa, az AIPS alelnöke, a Mandiner sportszerkesztője tölti be. Az elnökségbe újra bekerült Deák Zsigmond, Moncz Attila, Sörös Jenő és S. Tóth János. A külhoni, illetve határon túli magyar sportújságírók számára mindazonáltal talán ennél is fontosabb, hogy a tisztújítást követően, a közgyűlés egyöntetű akaratának eredményeként, módosult a szervezet Alapszabálya is, a MSÚSZ fennállása óta először jött létre a határokon túli tagokból álló összmagyar állandó bizottság, melyben tagként helyet kapott a Hét Nap munkatársa, Szalai Attila is. A jelenlévők további három – az etikai, az ellenőrző és a szolidaritási – bizottság összetételéről szavazhattak.

Czeglédi Zsolt díjnyertes alkotása Hosszú Katinkáról készült

Czeglédi Zsolt díjnyertes alkotása Hosszú Katinkáról készült

A régi-új elnök köszönőbeszédében nagyvonalakban vázolta az elmúlt öt év jelentősebb eseményeit, ugyankkor hansúlyozta, hogy a következő időszakban még nagyobb kihívások várnak a szervezetre. Sikerként könyveli el, hogy három évvel ezelőtt Budapest lehetett a házigazdája az AIPS Kongresszusnak, azóta azonban még magasabbra került az a bizonyos léc, feltett szándéka kiharcolni, hogy a nemzetközi szervezet vagy az európai alosztály székhelye a magyar fővárosba kerüljön, ami még nagyobb jelentőséget tulajdonítana az anyaorzági újságírásnak, illetve továbbra is fáradhatatlanul dolgozik majd a külhoni és határon túli magyar kollégák integrálása mellett a MSÚSZ porgramjainak bővítésén.

A közgyűlés formalitásai mellett sor került a szövetség hagyományos szakmai elismeréseinek átadására is. A bardoci Kolumbán Sándor neve hazánkban nyilván senkinek sem ismerős, a romániai erdővidékről származó fiatal története azonban nem mindennapi, s bizony könnyeket csalt a már oly sokat tapasztalt kollégák szemébe is. Sanyika, ahogy a díjátadót megelőző mélatásában hallhattuk, erősen látássérült, ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy hétről hétre a Marosvásárhelyi Rádió külsős munkatársaként készítsen nemzetközi labdarúgó-összefoglalókat. Kolumbán Sándor dr. Schmidt Ádámtól vehette át a MSÚSZ Nívódíját, vastaps kíséretében. Rajta kívül Nívódíjban részesült Czeglédi Zsolt, az MTI/MTVA fotóriportere, Hosszú Katinkáról készített felvételéért, Kéri András Dániel, a Sport TV szakértője a Calcio titkai című sorozatáért, a Kék Európa Stúdió a Sopron Basket diadaláról szóló We are the Champions című könyvért, Bencsik Róbert és Kovács Barnabás a Jószemű José című filmért és Somogyi Zsolt, a Nemzeti Sport újságírója a Fülöpné Benjamin Gabriellával készített interjúért.

Az MSÚSZ idei díjazottjai (Halmágyi Zsolt felvétele)

Az MSÚSZ idei díjazottjai (Halmágyi Zsolt felvétele)

Boskovics Jenő-díjban részesült Balázs Boldizsár, az Eurosport kommentátora, az év legjobb szakkommentátorának felajánlott Lázár Bence-díjat pedig Wéber Gábor, az M4 Sport szakkommentátora kapta. Gyulai István-díjat vehetett át Edvi László, az Origo.hu sportrovatának munkatársa, Horog László, az Alba Fehérvár kosárlabda-csapatának sajtófőnöke, Suba Kata, a Sportrádió szerkesztője, Szucher Ervin erdélyi újságíró, Takács Rita, a Sport TV szerkesztő-műsorvezetője és Tóth Bálint, az M4 Sport szerkesztő-riportere. Farkas József-díjat érdemelt Török Attila, a Nemzeti Sport fotóriportere. Feleki László-díjban részesült Tóth Anita, a MOB kommunikációs igazgatója és Szujó Zoltán, a Sportrádió műsorvezetője. Életműdíj járt Buzgó Józsefnek, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztőjének és Rédei Ferencnek, a hajdani Népszabadság fotórovata vezetőjének.

A MSÚSZ régi-új elnöksége (Halmágyi Zsolt felvétele)

A MSÚSZ régi-új elnöksége (Halmágyi Zsolt felvétele)

A díjátadók sorát Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cégnek, a Budapest 2023 vezérigazgatójának prezentációja törte meg, a jelenlévők bepillantást nyerhettek a világ idei, talán legnagyobb sporteseményének kulisszatitkaiba. A bemutató alapján elmondható, hogy igazán nagy durranás várható a magyar fővárosban. A kongresszus főszervezőinek köszönhetően az idei rendezvény sem múlhatott el kötetlen barátkozás, beszélgetés nélkül, a hétfői programot a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének dísztermében elköltött pompás vacsora zárta, kedden pedig a szokásos közös sporteseményekre (foci, tenisz, teqball és kosárlabda) invitálták résztvevőket, de a maroknyi vajdasági csapat az idő szűkössége miatt sajnos már nem tudott részt venni rajtuk.

Nyitókép: Az MSÚSZ idei díjazottjai (Halmágyi Zsolt felvétele)