2024. április 25., csütörtök

Vučić a CNN-nek: Szerbia minden kötelességének eleget tett

Aleksandar Vučić államfő az amerikai CNN hírcsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a szerb fél minden nemzetközi és a brüsszeli megállapodásban foglalt kötelességének eleget tett, a koszovói fél pedig még azt az egyet sem, hogy megalakítsa a szerb községek közösségét – írja az N1 hírportál.

Vučić hangsúlyozta, hogy Albin Kurti miniszterelnök hatalomra kerülése óta 353 etnikai alapú támadás érte a szerbeket, majd hozzátette, hogy ez a koszovói függetlenség kikiáltása óta a legnagyobb szám.

– Csak az idén ötször lőttek szerb nemzetiségű civilekre. A szerbek csak biztonságot szeretnének maguknak és családjaiknak – szögezte le az államfő.

Vučić elutasította Albin Kurti koszovói miniszterelnök vádaskodásait, miszerint megzsarolta a szerbeket, hogy ne vegyenek részt az észak-koszovói helyi választásokon, majd megkérdezte a műsorvezetőtől, hogy látott-e valaha olyan legitim demokratikus választást, amelyen a választásra jogosultak alig több mint három százaléka vett részt.

Az államfő elmondta, hogy nagyon elégedett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseivel, amit a koszovói válsághelyzettel kapcsolatosan fogalmaztak meg. Hangsúlyozta, hogy Szerbia egyetlen nemzetközi egyezményt sem sértett meg a válságra való reakciója során.

Nyitókép: Screenshot