2024. május 8., szerda

Júliustól tovább drágul a cigaretta

A jövő hónaptól ismét emelkedik a cigaretta ára, mégpedig valószínűleg az utóbbi időben szokásos 10 dinárral dobozonként. Az idei, immár második áremelés oka is a 2020-ban elfogadott jövedékiadó-naptár, amely szerint a cigaretta ára 2025-ig minden januárban és júliusban emelkedik az 1,5 dináros jövedéki adó miatt. Emellett a cigaretta árába beleszámítják a 33 dináros, arányos adórészt, mindehhez pedig társul az általános forgalmi adó is. A végeredmény 10 dináros drágulás dobozonként, amire egy hónap múlva készülhetnek a dohányosok.

Fajtától függően júliustól 320–610 dinárba fog kerülni a füstölnivaló doboza, és ebből az árból a mostani 82,75 dinár helyett minden doboz után 84,25 dinár kerül majd az állami költségvetésbe. Ez a gyakorlat folytatódik 2024-ben is, tehát még két drágítást eszközölnek ahhoz, hogy Szerbia ezen a területen összehangolja árpolitikáját az Európai Unió előírásaival, melyek szerint az állam jövedelmének az eddigi 70 helyett legkevesebb 90 eurót kell kitennie 1000 cigarettára, vagyis dobozonként 1,8 eurót. Ezek szerint másfél év múlva Szerbiában is annyiba kerül majd a cigaretta, mint az EU-ban, mondjuk Németországban.

Nem járnak jobban azok sem, akik a hagyományos cigarettát elektromosra váltották, hiszen az utántöltő folyadék árát is kiigazítják, mégpedig 1 dinárral milliméterenként. Egyre népszerűbb a hevítőrudas technológia alapján, égés nélkül, pusztán hevítéssel élvezhető dohányzás, ám ennek a hívei sem kerülhetik el a legkevesebb 10 dináros áremelést, amit ebben az esetben a kormány külön jóváhagy, a gyártók kérésére.

Egy szó, mint száz, Szerbia – legalábbis a cigarettaárak tekintetében – közelít az EU-hoz, csakhogy az átlagember számára nálunk az európai árak, például a 9 eurós írországi cigaretták túlságosan drágák. Vannak azért még olyan uniós országok, ahol 3,5–5,5 euróért is lehet kapni cigarettát, és a szerbiai árakat nyilvánvalóan ezekhez igazítják.