2024. április 20., szombat

Nyomot hagyott maga után

Keszég Károlyra, az egykori Napló hetilap elhunyt főszerkesztőjére emlékeztek Padén

Vasárnap este tartották meg Padén a Keszég Károly Emléknapot, amelynek keretében sor került a XXIV. Közegellenállás riportpályázat díjkiosztójára is. A rendezvényre ismét gazdag műsorral készültek a szervezők.

A megemlékezés a helyi temető kápolnájában kezdődött, ahol misét szolgáltattak a Napló hetilap egykori főszerkesztőjének tiszteletére. Ezt követően megkoszorúzták a sírját, majd először Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője emlékezett vissza az elhunyt újságíróra. Arra kereste a választ, hogy Karcsi, ahogyan ő hívta, ha valami csoda folytán visszatérne közénk, akkor elégedett lenne-e az egykori munkatársaival, azzal, ahogyan igyekeznek továbbvinni mindazt, amit egykoron tőle tanultak. Ezt követően Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója szólt az emlékező közösséghez. Beszédében rámutatott, hogy Keszég Károly nyomot hagyott nem csak a vajdasági magyar újságírásban, ahol az újságírók számára példát állított, hanem a szívünkben is, hiszen minden évben megemlékezünk róla.

Az emléknap a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székházában folytatódott, ahol először Máriás Endre: A siker arcai – A mindennapok harcai című könyvét mutatták be. A szerzőt Tóth Lívia kérdezte. A kiadvány az azonos című rádióműsor interjúit tartalmazza, emellett a Máriás Endre jegyzeteiből és írásaiból készült válogatást is.

A könyvbemutató után a népzene és a néptánc vette át a színpadot. Először Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd az egyesület kórusai, szólóénekesei, népzene- és néptánccsoportjai mellett fellépett még a szabadkai Duhaj zenekar is. A műsor közben került sor a riportpályázat díjkiosztójára. Tóth Lívia a zsűri nevében elmondta, hogy sajnos az idén sem voltak elégedettek a beérkezett pályamunkák mennyiségével, azonban a minőségükkel annál inkább, hiszen igényes írások születtek, a nyertes pályázatok pedig tényleg a jelenlegi helyzettel foglalkoznak. Így a Tóth Lívia, Máriás Endre és Madár Anikó alkotta bírálóbizottság úgy döntött, hogy az első helyet Balázs Andreának, napilapunk munkatársának ítéli oda az Egyedül halunk meg? – A család peremére szorul idősek tragédiája című munkájáért, amelyben azzal foglalkozik, hogy egyre több idős embert hagynak magára a szerettei életének utolsó szakaszában. A második díjat Bíró Tímea, a Hét Nap újságírója kapta Az anyák mögötti fény című pályamunkájáért, amelyben az Anyacsavar elnevezésű támogatói csoporttal foglalkozik. A harmadik helyen Kókai Zsolt szabadúszó újságíró végzett, aki az Európa még csendes… című írásában a jelenleg is uralkodó migránshelyzettel foglalkozott. A zsűri egy különdíjat is odaítélt, amelyet Cvetanović Márta érdemelt ki az Illúzióromboló riport szülőfalummal című szövegéért.

A Keszég Károly Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

Nyitókép: Az idei riportpályázat nyertesei Tóth Líviával és Komáromi Róberttel (Gergely Árpád felvétele)