2024. április 26., péntek
XI. VAJDASÁGI VÁGTA

Földes Luca Fantáziával megvédte címét

A Kishuszárok futamát Mátyus Ivett nyerte meg Juka nyergében, Zombor képviseletében

Ideális időjárási viszonyok, izgalmas futamok, számos kísérőprogram, igazi családi nap várta azokat, akik a hétvégén kilátogattak a szabadkai lóversenypályára.

Szombaton, a hagyományokhoz híven, délben szólaltak meg a Vajdasági Vágta fanfárjai, bevonultak a versenyzők és kísérőik a versenypályára, ahol letették az esküt, és elkezdődött a XI. Vajdasági Vágta.

A rendezvény fő szervezője, Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója a következő gondolatokkal köszöntötte a vendégeket:

– Az első szavak, amik eszembe jutnak, azok az öröm, a hála és a büszkeség. Abbéli örömömet szeretném kifejezni, hogy szervezőtársaimmal együtt már tizenegyedik alkalommal meg tudjuk szervezni a Nemzeti Vágta előfutamát, a Vajdasági Vágtát. Nagy dolog ez, hiszen annak idején úgy vágtunk bele a történetbe, hogy ebből egy hagyományteremtő történetet fogunk létrehozni itt, Vajdaságban. Mit is jelentene ez a tizenegyedik alkalom, ha nem a hagyományt. Ezt köszönöm minden szervezőtársamnak, köszönöm Magyarország Kormányának, hogy a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül anyagilag is támogatja ezt az eseményt. Ez nélkülük nem jöhetett volna létre. Örömmel jelentem be, hogy mai rendezvényünk díszvendége, Dallos Gyula többszörös díjlovagló világbajnok. Köszönjük továbbá Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnökének, hogy minden évben elvállalta a fővédnökséget. A másik nagy örömöm, hogy ti, kedves versenyzők kitartottatok mellettünk és folyamatosan újabb fiatal versenyzők csatlakoznak hozzánk. Mi a vágtával, úgy érzem, igazi közösségépítést tudtunk létrehozni, hiszen a nézők száma évről évre nagyobb, Vajdaság egész területéről. Ti, kedves lovasok pedig vigyázzatok egymásra a versenyeken, ne ellenséget lássatok egymásban, hanem versenytársat – mondta köszöntőjében Bunford Tivadar.

A megnyitó után azonnal el is kezdődtek a versenyek.

Az első előfutamot a várakozásnak megfelelően a korábbi bajnok, a tavaly második kishegyesi Cékus Árpád nyerte meg és jutott elsőként döntőbe Déva Szándék lovasaként. A második selejtező versenyben lánya, Cékus Noémi nyert Szabadka színeiben My Boy Lakáj nyergében. Kellemes meglepetést okozott a Bajsa képviseletében lovagló Balaton Dóra, aki meg tudta nyerni a harmadik versengést Luszi hátán lovagolva. Ebben az előfutamban a tavalyi harmadik helyezett London csak harmadikként ért célba. Ezt követően egy „csonka” előfutam következett, hiszen a tavalyi döntős Fekecs Árpád lova Argó egészségügyi okok miatt nem vehette fel a versenyt a többiekkel, így a Temerin képviseletében induló, fő esélyes Fantázia simán meg is nyerte előfutamát Földes Lucával a nyergében.

Fantázia Földes Lucával a nyergében magabiztosan vágtat az újabb bajnoki cím felé (Molnár Edvárd felvétele)

Fantázia Földes Lucával a nyergében magabiztosan vágtat az újabb bajnoki cím felé (Molnár Edvárd felvétele)

Nem kis izgalmat hozott a döntő, már a rajtnál büntetésből tízméteres hátrányból kellett indulnia Fantáziának, ám már az első métereken tudtára adta a mezőnynek, hogy egyelőre még mindig ő uralja a Vajdasági Vágtát. Földes Luca irányításával ismét meg tudta nyerni ezt a rangos rendezvényt, így az idén ősszel ismét megpróbálkozhat a Nemzeti Vágta megnyerésével Budapesten, a Hősök Terén. Ez egyébként eddig már kétszer sikerült neki. A második helyet a kitűnően lovagló Cékus Árpád szerezte meg Déva Szándékkal, a harmadikat pedig Cékus Noémi My Boy Lakájjal, míg a negyedik helyen Balaton Dóra ért célba Luszival. Az első három helyezett lesz ott Budapesten a Nemzeti Vágta döntőjében.

A győzteseknek járó serlegeket Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója, Pásztor István, a Vajdasági Vágta fő védnöke, a tartomány képviselőház és a VMSZ elnöke, illetve Dallos Gyula miniszteri biztos, a magyar díjlovaglás koronázatlan királya, sokszoros magyar bajnok adta át.

A Kishuszárok döntőjébe négyen jutottak, hiszen a második előfutambaN a Vajda testvérpár, Anna és Balázs holtversenyben egyszerre értek be a célba Jade, illetve Félix Fantázia hátán Péterréve és Orom képviseletében. Rajtuk kívül ugyancsak döntőbe került a zombori Mátyus Ivett Juka nevű pónijával, és amint az várható volt, a régi jó ismerős, a tavalyi győztes kishegyesi Bohóc is, ezúttal azonban Nem Erdei Anna Dorkával, hanem Csörgő Lilivel. Izgalmas versenyben az idén legyőzőre talált Bohóc, mégpedig Juka személyében, amelyet Mátyus Ivett lovagolt be elsőnek a célba. Ebből a futamból a két első helyezett szerzett jogot a Nemzeti Vágtán való részvételre. Ivettnek Fremond Árpád, az MNT elnöke adta át a serleget.

A rendezvényt az idén is számos kísérőprogram tette színesebbé, érdekesebbé. Bemutatkoztak a közönségnek az Imperial lovas klub díjlovaglói, a szabadkai Crystal Dance Studio mazsorettjei, de három ügetőfutamot és díjugrató versenyt is szerveztek. A pálya melletti területen kézművesek kínálták portékáikat, a versenyekkel párhuzamosan immár ötödik alkalommal főzőversenyt is tartottak csikós tokány elkészítésében.

Évről évre több néző kíváncsi a Vágtára, Vajdaság egész területéről (Molnár Edvárd felvétele)

Évről évre több néző kíváncsi a Vágtára, Vajdaság egész területéről (Molnár Edvárd felvétele)

Az ünnepélyes díjátadás után a budapesti Operettszínház művészei szórakoztatták a közönséget.

Nyitókép: A Vajdasági Vágta fő szervezői, díjátadói, vendégeikkel és a díjazott nyertesek. A dobogón a három legeredményesebb vágtázó, előttük a három legeredményesebb kishuszár (Molnár Edvárd felvéte