2024. április 20., szombat

Egyre költségesebb az érettségizés is

A középiskola végeztével a diákok ünnepelnek, akik életük egy fontos szakaszát zárják le, de ugyanakkor egy újat is megkezdenek.

Amíg gyerekek hónapokon keresztül tervezgetik a jeles nap lebonyolítását, addig a szülők a felmerülő költségeken törik a fejüket. Május és június hónapokban jelentős teher nehezedik a családi költségvetésre, ugyanis nem csak az érettségizés jelenti az egyedüli kiadást, írja a Szerbiai RTV-re hivatkozva a 021.rs hírportál.

– Általánosságban elmondható, hogy az árak egy kicsit magasabbak. Személy szerint a ruhám és minden más, amit magamon viselek, mintegy 200 eurót tesz ki. Az érettségi ötezer dinárba kerül, ami magába foglalja az iskola előtti ünneplést, vagyis nem olyan túl sok – mondta az egyik diák.

A lányok elmondták, hogy nekik kicsit többet kell költeniük az előkészületekre.

– Mivel lányok vagyunk, ezért egy kissé többet kell fordítanunk a sminkre, a frizurára, a ruhákra, a cipőkre, mindez több pénzbe jön ki, mint a fiúk esetében – mondta az egyik lány.

Az árak országszerte változóak, amik nagyban függnek az éttermektől, a zenészektől, a fényképésztől, a sminktől és a frizurától is. Legkevesebb 200 euróba kerül, de ez nem ritkán néhány százassal több is lehet.

A végzős középsikolások szüleinek, akik egyetemre is szeretnék küldeni gyermekeiket, az érettségi buli nem az egyedüli kiadás, ugyanis a felvételi vizsga letétele is költséges. Habár néhány egyetem ingyenes felkészítőket szervez, azokat átlagosan mégis 50 és 300 euró között fizettetik meg. A magánórák 800 és 2000 dinár között mozognak.

Nyitókép: pixabay.com