2024. március 28., csütörtök

A megtakarításból pénzelik a közvilágítás korszerűsítését

Júniusban módosítják a költségvetést Topolyán

Megtartotta 22. ülését a topolyai községi képviselő-testület. A 21. üléséről szóló jegyzőkönyv elfogadása után a Topolya község területén fekvő mezőgazdasági földterületek 2023. évi védelmi, rendezési és használati programjának javaslata szerepelt napirenden. A Tomislavci helyi közösség területén a következő tíz évre bevezetik a helyi járulékot, az erre vonatkozó határozat kihirdetése is szerepelt a napirendi pontok között. A község területén lévő közvilágítási rendszernek az energiatakarékossági intézkedések alkalmazásával történő cseréjére, észszerűsítésére és karbantartására irányuló köz- és magánszféra partnerségi projekt javaslatának elfogadásáról is döntöttek a képviselők.

– A testület elfogadta a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó projektjavaslatot. Az áram az elmúlt egy évben 70 euróról 110 euróra drágult megawattóránként. Ezért is kiemelkedően fontos ez a projektjavaslat, amelynek értelmében 5600 égőtestet fogunk lecserélni Topolya község területén. A régi nátrium- és higanyégőket modernebbekre cseréljük le, és ezáltal körülbelül 70 százalékos megtakarítást érünk majd el. Ez azért fontos, mert ebből a megtakarításból fogjuk finanszírozni ezt a projektumot. Az elkövetkező 15 évben kell ezt a megtakarítást a privát partnernek biztosítani, és ezt a beruházást az önkormányzat a következő 15 évben fogja törleszteni. Ez a projektjavaslat lényege, és ez az alapja a közbeszerzés kiírásának. A közbeszerzés kiírására a közeljövőben, meglátásom szerint, az elkövetkező két hétben kerül sor. A pályázat 60 napig lesz nyitva, és ezután köthetünk szerződést a privát partnerrel. A szerződésjavaslatot aztán a testületnek is jóvá kell hagynia – nyilatkozta Szatmári Adrián polgármester az ülés után. Elhangzott, hogy a tervezet szerint a kivitelezőnek legkésőbb 48 órán belül ki kell cserélni a kiégett világítótesteket, amikor megtörténik majd ez a felújítás. A magánpartnernek ugyanis olyan kötelezettséget kell vállalnia, hogy 48 órán belül a bejelentett hibát vagy kárt kiküszöböli, tehát ki kell cserélnie a meghibásodott égőtestet. Az önkormányzat számára ez nem jelent majd külön költséget, vagyis kiadást. A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzatnak egy ilyen pénzügyi konstrukció lehetővé teszi a beruházás megvalósítását úgy, hogy nem kell hozzá kölcsönt felvennie.

Az ülésen elfogadásra került a mezőgazdasági program, melynek értelmében hozzávetőleg 130 hektár, állami tulajdonban lévő szántót fognak bérbe adni, mégpedig árverés útján. A jelenlevők elfogadták a közvállalatok jelentéseit is. Ezen jelentések értelmében a közvállalatok a nyereségüknek az 50 százalékát be kell fizessék az önkormányzat költségvetésébe. Ez megközelítőleg 325 ezer dinár a Komgrad és a Piac közvállalatok esetében. Ezenkívül a testület megerősítette, hogy a Tomislavci területén május 14-én lebonyolított népszavazáson eldőlt, hogy ennek a helyi közösségnek a polgárai az elkövetkező 10 évben fizetni fogják a helyi járulékot. A polgármester szerint ez nagyon fontos döntés volt a helyi közösség számára, ugyanis számos fejlesztést valósíthatnak meg ezekből az eszközökből.
A községi költségvetésnek a módosítása egyelőre nem került napirendre. Egyelőre a tervek szerint alakulnak a bevételek és a kiadások is, de a polgármester elmondta, hogy folyamatban van a költségvetés módosításának kidolgozása.

– Június végén tervezünk újabb testületi ülést tartani, és azon a községi tanács fogja majd javasolni a testületnek a költségvetés módosításának elfogadását – nyilatkozta a községi elnök az ülést követően.

Nyitókép: Megtartotta 22. ülését a topolyai községi képviselő-testület (Tóth Péter felvétele)