2024. április 19., péntek

Az összmagyarság kultúrájának ápolása

A Magyarság Háza változatos programjairól, az értékmegőrző szerepéről, a magyar hagyományok megtartásának fontosságáról beszélgettek a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték programsorozatának vendége ezúttal Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója volt. Az eseményen szó esett egyebek mellett az intézmény változatos programjairól, az értékmegőrző szerepéről, a magyar hagyományok megtartásának fontosságáról, valamint az összmagyarság kultúrájának ápolásáról is.

A Magyarság Háza 2011-ben, a magyar kormány támogatásával jött létre, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretein belül. Azóta várja egész évben a látogatóit szerteágazó és különböző korosztályokat megszólító programokkal, szórakoztató, kulturális rendezvényekkel, ismeretterjesztő előadásokkal. Mindezen programok célja egy pozitív magyarságkép kialakulásának segítése. Az intézmény eddigi munkásságáról és a Magyarság Háza jövőbeli projektjeiről Dr. Silling Léda néprajzkutató kérdezte a vendéget.

Csibi Krisztinával dr. Silling Léda néprajzkutató beszélgetett (Fotó: Dér Dianna)

Csibi Krisztinával dr. Silling Léda néprajzkutató beszélgetett (Fotó: Dér Dianna)

– Az intézmény azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a Magyarország határain innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatot, kialakítsa és elmélyítse az egymás iránti felelősségérzetet, hogy egyfajta híd szerepet töltsön be a külhoni magyarság és a Magyarországon élők között. Ennek jegyében közhasznú kulturális programokat szervezünk, amelyekkel szinte minden műfaját felöleljük a magyar kultúrának. Szeretünk létrehozni rendhagyó eseményeket is, és ebben nagyon kreatív munkatársaink vannak. A rendezvényszervezői csapatunk mindössze tíz tagot számlál, azonban úgy gondolom, hogy mindenki szívét-lelkét beleteszi a munkába – emelte ki az igazgatónő, majd hozzátette, hogy már jó néhány éve a diaszpórában is szerveznek programokat, kiállításokat, vetélkedőket és egyéb eseményeket, sőt mi több, az ott élő magyarság is bekapcsolódhat az intézmény által szervezett emlékévekhez, ugyanúgy, ahogy a Kárpát-medence magyar közösségei is.

– Nagy örömünkre már egyre több helyen otthon lehetük nemcsak a Kárpát-medencében, hanem szerte a nagyvilágban. Június 4-én pedig megnyitjuk a Magyarság Háza galériát, mely a határon túli magyar Kossuth-díjasokat fogja bemutatni – ismertette Csibi Krisztina, aki 2014 óta vezeti az intézményt.

Mint megtudtuk, tavaly a diaszpórában, a Kárpát-medencében és Magyarországon összesen 846 rendezvénye volt az intézménynek. A Magyarság Háza eseményei a nemzeti identitás erősítését szolgálják, bemutatják a világ magyarságára jellemző értékeket, eredményeket, teljesítményeket, sikereket. E programok megismertetik az anyaországi és határon túli közönséget a hungarikumokkal, az épített és szellemi örökséggel, a magyar kultúrkincsekkel, a tudományos, szellemi és fizikai teljesítményekkel.