2024. április 26., péntek

Szijjártó Péter: Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség EU-integrációját

Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, a bővítési folyamat lassúsága könnyen okozhat instabilitást, ezért fel kell gyorsítani az eljárást – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Staša Košarac boszniai külkereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy hazánk számára mindig is rendkívül fontos volt a Nyugat-Balkán, és az ukrajnai háború nyomán még inkább megnőtt a régió jelentősége.
– Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke, nyugalom, biztonság legyen. Ennek előteremtéséhez a legjobb eszköz az európai uniós integráció és a gazdaság fejlesztése – húzta alá.
– Ezért Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, és támogatást biztosítunk a Nyugat-Balkánon a gazdaság fejlődéséhez is – tette hozzá.
Szijjártó Péter elégedetlenségének adott hangot a csigalassúságú bővítési folyamattal kapcsolatban, amely szavai szerint könnyen okozhat instabilitást és könnyen vezethet oda, hogy a Nyugat-Balkán esetleg máshova igazodik.
Rámutatott, hogy Magyarország határozottan támogatja a regionális stabilitás szempontjából lényeges Bosznia-Hercegovina csatlakozását, magyar szakértők segítik a folyamatot, ráadásul hazánk a gazdasági fejlődést is próbálja elősegíteni.
Hangsúlyozta, hogy a kormány gazdaságfejlesztési programot indított a boszniai Szerb Köztársaságban, amelynek keretében 768 helyi gazdát és vállalkozást támogattak 11 millió euró értékben, amiből az érintettek magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhattak.

Nyitókép: MTI