2024. március 29., péntek

Képregénysarok

Új állománnyal gazdagodott a kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtár

Tegnap délelőtt a Vajdasági Magyar Képregénytársaság gazdag képregénycsomagot adott át a kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtárnak. A bácsfeketehegyi ünnepélyes átadáson jelen volt a társaság részéről Patyerek Csaba és Linka Szabolcs, valamint Nagy Erzsébet, a Kishegyesi Könyvtár igazgatója, Csordás Katalin könyvtáros és Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere.
Patyerek Csaba, a társaság elnöke elmondta, hogy színvonalas képregényekkel gazdagodott a két könyvtár.

– A kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtárnak két különálló csomagot készítettünk. A két csomag kemény borítós köteteket, valamint füzet formátumú képregényeket tartalmaz. Arra külön odafigyeltünk, hogy a magyar alkotók munkáiból is szemezgessünk. Az állomány mérete száz feletti, ami teljesen jó kiindulópont egy kezdő csomagnak. Azon fogunk munkálkodni, hogy a közeljövőben folyamatosan bővítsük ezt az állományt, és hozzátegyük a legújabb kiadványokat is – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy hasonló képregénysarkok már léteznek szerb nyelven. Nagyobb városokban ez régebb óta működik, és egész jól. A képregénytársaság magyarországi minta alapján próbálja ezt meghonosítani minálunk is.

– Meglátjuk, hogyan fogadják ezt az újdonságot ezen a két településen, és ha van rá igény, szép számban vonzza az érdeklődőket, akkor elképzelhető, hogy továbbgondoljuk ezt a kezdeményezést – fogalmazott Patyerek, majd hozzáfűzte, hogy a társaság tervei között szerepel egy képregénykaraván létrehozása. Ez előadássorozat lesz, amely különböző településeken népszerűsíti a képregényt.
A képregényekkel a fiatalabb olvasókat szeretnénk bevonzani a könyvtárba – mondta el Nagy Erzsébet.

– Abban a reményben fogadtuk be ezeket a könyveket, hogy a fiatalokat ide fogjuk velük csábítani. Külön állományként, szembetűnő helyen fogjuk tárolni, és meglátjuk, hogy mekkora lesz az érdeklődés irántuk, amikor az iskolások látogatóba jönnek intézményünkbe. Erre külön fel fogjuk hívni figyelmüket. Vajdaságban elsőként lesz ilyen magyar nyelvű képregénysarkunk – mondta az igazgató, majd arról is szólt, hogy egyébként is nagy figyelmet szentelnek a fiataloknak. Kihelyezett rajz-, földrajz- és történelemórákat tartanak a könyvtárban. Az odalátogató diákokat végigvezetik a könyvtár épületében, Bácsfeketehegyen pedig külön megmutatják nekik a Bányai János-emlékszobát.
Kishegyes község önkormányzata rendszeresen támogatja a könyvtár működését, és a képregénysarok ötletét is üdvözölték – nyilatkozta Sándor István.

– Tavaly több alkalommal is tárgyaltunk az alakulófélben lévő Vajdasági Magyar Képregénytársaság képviselőivel, illetve a Kishegyesi Könyvtárral. Még az év végén sikerült kieszközölnünk, hogy a községi költségvetésben a könyvtárra szánt eszközök közé beszorítsunk olyan tételeket, melyeknek köszönhetően támogatni tudtuk a képregények beszerzését. A képregénysarok Vajdaságban elsőként Kishegyes községben valósul meg, és személy szerint is fontosnak tartom az ilyen jellegű törekvéseket. A fiatalok sok időt pazarolnak el a virtuális világban, és nem használják a képzeletüket. Ez lehetőség számukra, hogy olyan írott, nyomtatott formában, színes képekkel gazdagított képregényeket olvashatnak, amik megfelelnek az ő ízlésüknek. Minden fiatal ismeri a Marvel, illetve a DC történeteket, itt most újabb történeteket ismerhetnek meg ebből a két univerzumból, amit olvasással, könyvtárba járással érhetnek el. Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés egy újabb csoportot fog a könyvtár felhasználóivá tenni – fogalmazott az alpolgármester.

Nyitókép: Lakatos János felvétele