2024. április 26., péntek

Korszerű betakarítógépek

Az OROS adaptereit talaj- és sorkövetővel szerelték fel

Az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás keretében a magyarországi OROS Divízió saját fejlesztésű kombájnadaptereit is megtekinthetik az érdeklődő termelők. Nagy-György Tamás, a vállalat marketing-ügyintézője a vásáron kiemelte, hogy a Covid óta minden egyes ágazat teljes egészében helyreállt, tehát zökkenőmentesen zajlik a gyártás. A marketingszakemberrel a cég újdonságairól is beszélgettünk.

Nagy-György Tamás nyilatkozik (Fotó: Ótos András)

Nagy-György Tamás nyilatkozik (Fotó: Ótos András)

– Két fő vonalunk van, a kukorica- és napraforgó-betakarító adapterek, és saját fejlesztésű talajkövetőnk, amit eddig a kukoricaadapterekre gyártottunk. Ez a funkció kifejezetten felhasználóbaráttá teszi a gépeket a dimbes-dombos vidékeken. A szenzorok automatikusan lekövetik a talaj egyetlenségeit, tehát nem kell manuálisan föl-le emelgetni a gépet. Ezt a megoldást pedig sikerült implementálni a napraforgó-adaptereinkre is. Nem mellesleg, a szóban forgó adaptereink jövőre már sorkövetővel lesznek ellátva, ami jelenleg a piacon egyedülálló. Mi ezzel tudunk a leginkább hozzájárulni ahhoz, hogy minél modernebb legyen egy betakarítógép. Úgy gondolom, hogy lesz keletje a piacon, mert a gazdák elvárják, hogy minél kevesebbet kelljen nekik manuálisan állítani a gépeken. Ma már mindent elektronikusan, hidraulikusan lehet beállítani. A mi Cornado és Sun adaptereink pedig abszolúte hozzák azokat az elvárásokat, amiket egy korszerű betakarítógépnek nyújtania kell – mondta Tamás.

Az OROS adapterei gyakorlatilag minden kombájntípussal kompatibilisek. Elérhetőek a 4-től 18 sorosig fix- vagy csukható vázas kivitelben. Portfóliójukban megtalálhatók az alacsonyabb árfekvésű, de minőségi adapterek, épp úgy, mint a magasabb igényeket kielégítő prémiumkategóriás adapterek.

– Kifejezetten a szerb piacon észrevettünk egy nagyon érdekes trendet, mégpedig, hogy a napraforgót gabonavágó asztallal vágják. Elkezdtünk kicsit matekozni, kiszámoltuk, hogy magának a gabonavágó asztalnak mekkora a szemvesztesége, mert, ugye, nem arra van kitalálva, hogy napraforgót arassanak vele. Természetesen lehet hozzá venni toldalékot, magasító hálót, és akkor azzal le lehet aratni, viszont kiképzéséből adódóan nagyon-nagyon hamar vágja el a szárat, nagyon hamar találkozik a gép a tányérral, így jelentősen magasabb a szemvesztesége, mint egy ilyen dedikált asztalnak. Kiszámoltuk, hogy ha 500 hektárt betakarítanak a gabonavágó asztallal, akkor a mai napraforgó terményárak mellett akkora szemveszteség lesz, amivel gyakorlatilag el lehet bukni egy ilyen adapternek az árát. Szeretnénk, ha a gazdák belegondolnának ebbe, hogy valójában nem spórolnak, hanem szórják a pénzüket – magyarázta.

A cég pótalkatrészeket is gyárt gépeihez.

– Tíz évre visszamenőleg biztosítunk pótalkatrészeket. Nagyon fontos szempont számunkra, hogy mindig legyen elérhető pótalkatrész minden gépünkhöz, hiszen sosem lehet tudni, mikor romlik el a gép. Ilyen esetekben kiváltképp fontos, hogy a pótalkatrész és a szervizes is minél hamarabb odaérjen – tette hozzá Nagy-György Tamás.

Amennyiben több információt szeretnének kapni a Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziójának termékeiről, forduljanak a cég viszonteladóihoz: Kite Kft., Nemzetközi út 162 A, Újvidék – Csenej, 063/29-11-56, 069/10-40-268, Agrotech Kft.,Topolyai út 2., Tresnyevác, 024/224-224, Agrovojvodina mehanizacija Kft., Szentendrei út 165., Újvidék, 063/561-014.