2024. április 26., péntek

Támogatni kell a gazdákat

Az idén is nagy volt az érdeklődés a tenyészállat-kiállítás iránt

Az újvidéki 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon tegnap a jószágtenyésztők napját tartották. Az idén is különböző szarvasmarhafajtákat, juhokat, lovakat sorakoztattak fel, a sertések viszont a sertéspestis miatt kimaradtak. Díjazták is azokat a jószágtenyésztőket, akik a legminőségibb egyedeket állították ki.

Nenad Katanić mezőgazdasági miniszterhelyettes elmondta, a mezőgazdasági minisztérium az idén is támogatta a tenyészállat-kiállítást, és örömmel tölti el, hogy nagy érdeklődés övezte.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– Gratulálok azoknak a gazdáknak, akik elismerésben részesültek. A minisztérium célja, hogy javítson a jószágtenyésztők helyzetén, így évről évre minőségibb egyedeket állíthatnak ki. Tisztában vagyok azzal, hogy jelenleg nincs könnyű helyzetben az állattenyésztés, ezért fontos, hogy összefogjunk, hiszen csak közösen érhetünk el eredményeket. Az állattenyésztés nagyon fontos ágazat, nélküle nincs mezőgazdaság. A jószágtenyésztők napja kiváló lehetőség arra, hogy a gazdák találkozzanak, elbeszélgessenek és véleményt cseréljenek egymással – fejtette ki Katanić.

Milorad Malić tartományi mezőgazdasági segédtitkár elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy javítsanak az állattenyésztési ágazat helyzetén.

– Tapasztaljuk a jószágtenyésztők gondjait, így az idén nagy hangsúlyt fektetünk a támogatásukra. Először írtunk ki pályázatot tenyészállatok vásárlására és az állatállomány növelésére. Erre a célra 150 milliós keretösszeget szánunk. Ezenkívül 85 millió dinárral támogatjuk a farmi felszerelések beszerzését, de a kis hús- és tejüzemek is pályázhatnak a titkárságnál. Az említett kiírások jól szemléltetik, hogy menyire fontos számunkra ez az ágazat. A jövőben is mindenképpen támogatjuk a jószágtenyésztőket – fogalmazott Malić.

A konferencián előadások is elhangzottak. A szakértők rámutattak arra, hogy az állattenyésztés súlyos válságban van, egyre csökken az egyedek száma. A szarvasmarhák száma 2012-től 2021-ig 11 százalékkal csökkent, a sertések száma 11, a kecskék száma pedig 6,3 százalékkal. Fontos lenne fejleszteni az állattenyésztést, és nem külföldről behozni a tejet és más termékeket. A jelenlegi globális válság tovább rontott az ágazat helyzetén. Szükséges megfelelő intézkedéseket meghozni annak érdekében, hogy ne menjen tönkre az állattenyésztés. Több évtizedes problémákat azonban nehéz megoldani rövid idő alatt – hangzott el a tanácskozáson.