2024. április 27., szombat

Aktív környezetvédők

Lepketúra, Csemete oktatótábor, Öko-camp Topolyán

Az Arcus Környezetvédő Egyesület az egyik legrégebbi, egyben máig a tájainkon legaktívabb környezetvédőket és természetkedvelőket tömörítő civil szervezet. A topolyai gimnázium tanulóinak kezdeményezésére 1988-ban kezdte meg működését, mint az akkori Ifjúsági Szövetség szakcsoportja. Megalakulását követő néhány évben tagsága gyorsan gyarapodott, a középiskolások és egyetemisták mellett az idősebb korosztály is beiratkozott. 1991 óta önálló civil szervezetként van bejegyezve. Miklós Csongor, az Arcus sajtófelelőse elmondta, hogy a táborok, túrák, rendezvények, előadások és képzések szervezése mellett folyamatosan feladatuknak tekintik, hogy felhívják a figyelmet a környezetünk védelmével kapcsolatos problémákra. Éppen egy csapadékban gazdag periódusnál tartunk, de a tavalyi aszályos év még jobban kifejezésre juttatta azokat a gondokat, melyek abból is erednek, hogy talán nem jól gazdálkodunk vizeinkkel. A talajvíz szintje a tapasztalatok szerint folyamatosan apad. Sok esetben sajnos a mezőgazdaságban öntözésre valójában azt a vizet használják, ami része az ivóvízkészleteinknek is, és gyorsan elfogyhat. Az öntözés természetesen a mezőgazdasági termelés szempontjából fontos, de nem mindegy, hogy hol, mikor, mivel és mit öntözünk. Véleménye szerint az egyéni viselkedés is fontos tényező. Azt hiszik sokan, hogy egy-egy magánszemély keveset tehet, pedig az is egy csepp a tengerben, amit egy átlagember megfelelő hozzáállással megtehet vizeink védelme érdekében. A topolyai szennyvíztisztító megépítését hatalmas előrelépésnek tartja, de meglátása szerint vizeink megőrzése terén van még mit tenni a továbbiakban is.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a község területén kevés a zöld felület. A különféle próbálkozások, például faültetési akciók nem mindig, de mondhatnánk azt is, hogy sajnos ritkán sikeresek. A mezőgazdasági termelők is sok esetben kiszántják, vagy nem vigyáznak a kis fákra, de bizonyos esetekben további gondozás, öntözés nélkül a csemete magától is kiszárad.

Miklós Csongor

Miklós Csongor


Fontos feladatként jelölte meg Miklós Csongor a városi park rendezését, illetve, hogy a Topolya Völgyei Természeti Park különböző szintű védettséget élvező területein is vannak még bizonyos tennivalók, hogy a terület elnyerhesse végleges formáját. Elismeréssel illette ugyanakkor a halőrök munkáját. A kirándulók, meglátása szerint még mindig sokat szemetelnek, de ezen a téren van némi előrelépés.
Akcióik közül kiemelte: május 28-án, vasárnap 13 órai gyülekezővel a mezőgazdasági középiskolánál, lepketúrát tartanak. A túra célállomása a Topolyai-tó oldalsó völgye és annak környéke. A Topolyától némileg messzebb eső helyszín miatt arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, autóval menjen. A gyalogszerrel érkezők számára csak korlátozott számban tudnak biztosítani helyeket a helyszínre jutáshoz. A túra előreláthatóan 17 óráig tart, időjárástól függően, eső esetén azonban elmarad.

Az idén harmadik alkalommal szervezik meg azt követően a Csemete Természetismereti Oktatótábort június 26-a és július 1-je között a Topolyai Művésztelepen. A tábor napközis jellegű, a foglalkozások mindennap 15-től 18 óráig tartanak. Kizárólag 6–9 éves gyerekek jelentkezését várják. Az idősebbek, tízéves kortól jelentkezhetnek az Öko-camp 2023 elnevezésű, természettudományi ismeretterjesztő, környezet- és természetvédelmi oktatótáborba. A jelentkezés határideje: június 19-e.

A topolyai környezetvédő egyesület nyolcadik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója elnevezésű, tudományos célú találkozóját középiskolások, egyetemisták és aktív fiatal kutatók számára. A találkozó október 14-én és 15-én kerül megrendezésre a Topolyai Művésztelepen. Bővebben a táborokról, a túráról és a rendezvényekről az Arcus honlapján vagy a +381-64-306-36-28-as telefonszámon lehet tájékozódni.

Nyitókép: A Topolyai-tó