2024. április 25., csütörtök

Pénteken lemond a román kormányfő

Klaus Iohannis gyors és zökkenőmentes kormányváltást szeretne

Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerdán megerősítette, hogy az eredeti ütemtervnek megfelelően pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről, Klaus Iohannis államfő pedig azt mondta, hogy gyors és zökkenőmentes kormányváltást szeretne.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalapításának 148. évfordulója alkalmából az Arges megyei Stefanesti városában megrendezett ünnepségre érkező Ciucát újságírók kérdezték arról, hogy a pedagógussztrájk miatt felfüggesztett kormányalakítási tárgyalások közepette csúszik-e a kormányfőcsere is, amelyről a nagykoalíció létrehozásakor állapodott meg a PNL a Szociáldemokrata Párttal (PNL).

Ciuca azt mondta, hogy a leszögezett ütemterv szerint visszaadja megbízatását, arra a kérdésre pedig, hogy tagja marad-e a Marcel Ciolacu PSD-elnök vezetésével alakítandó új kormánynak, a PNL elnöke azt mondta, miután a pénteki nap lejár, hétfőig ezt is eldönti.

A PNL elnöke elismerte, hogy még nem sikerült megállapodni az új kormány összetételéről, amelyről tovább folyik az alkudozás. Szerinte két lehetőség van: vagy betartják a felek a kétpárti (PNL-PSD) megállapodást, vagy a koalíciós partnerek újratárgyalják a minisztériumok elosztását, de mindenképpen figyelembe veszik az egyes pártok parlamenti és koalíciós súlyát.

Nem sokkal később az elnöki hivatalban rendezett sajtóértekezleten Klaus Iohannis államfő úgy értékelte, hogy Romániának a legkevésbé sem hiányoznak a politikai csatározások, a szomszédban dúló háború közepette nagyon fontosnak tartja, hogy az ország megőrizze stabilitását. Az elnök jelezte, hogy nem érdekelt az időhúzásban, gyors kormányváltást szeretne, és amint lemond a liberális kormányfő, elkezdi az új kormány megalakítását célzó procedúrát, oly módon, hogy optimális esetben azt május 30-ig le is lehessen zárni.

Az alkotmány szerint a kormány lemondása esetén az államfőnek konzultálnia kell a parlamenti pártokkal egy kormánytöbbség kialakításáról, és kinevezi a miniszterelnök-jelöltet, akinek a kormányalakítási megbízástól számolva tíz napja van arra, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől az új kormány programja és összetétele számára.

A PNL, PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció pártjai még a Ciuca-kabinet beiktatása előtt, 2021 novemberében megállapodtak abban, hogy a 2024-es választásokig hátralévő három év félidejénél – 2023 májusában – a liberális kormányfő átadja helyét a PSD kormányfőjelöltjének, a politikai erőegyensúly megőrzése érdekében pedig több más miniszteri tárcát is kicserél egymás között a két román párt.

A kormányfőcsere május végi határidejének közeledtével azonban a két román párt a sajtóban kezdett üzengetni egymásnak, a múlt héten kezdődött formális kormányalakítási tárgyalások pedig elakadtak, mivel a másfél éve eltervezett politikai vetésforgó végrehajtását már egyik fél sem akarja az eredeti formában végrehajtani. A román média szerint a két román párt korábbi ígéreteivel ellentétben kiszorítaná az RMDSZ-t a kormányból, de legalábbis lefaragná kormányzati súlyát, hogy – saját veszteségét minimalizálva – az RMDSZ kormányzati posztjaival elégítse ki a másik román párt hatalmi igényeit. Ezt a magyar szövetség nem hajlandó elfogadni.

A formális kormányalakítási tárgyalásokat szombaton Marcel Ciolacu PSD-elnök kezdeményezésére felfüggesztették, az országban ugyanis sztrájkhullámot hirdettek és tüntetéssorozatba kezdtek a – magas infláció közepette elértéktelenedett – béreikkel elégedetlen közalkalmazottak.

A bukaresti média szerint ezzel a lépéssel a szociáldemokrata pártelnök sakkot adott liberális partnerének, mert Ciuca vagy tisztségben marad a beláthatatlan idejű pedagógussztrájk idején, az azzal járó imázsveszteséggel, vagy úgy adja át biankó csekként a stafétát Ciolacunak, hogy még nincs véglegesítve a leendő kormány összetétele, és ezáltal a PSD elnöke – ha megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől – rákényszerítheti saját álláspontja elfogadására koalíciós partnereit.

Nyitókép: Jonas Ekstromer/TT News Agency/AP