2024. április 19., péntek

Jönnek a mezőgazdasági robotok!

A szakértők már régóta arra törekednek, hogy univerzális mezőgazdasági robotot fejlesszenek ki. Az újvidéki 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon a Gornji Milanovac-i Agrouniverzal vállalat a gyártó Pek Automotive szlovén céget képviselve egy ilyen gépet állított ki. Mint a mérnökök fogalmaznak, nem csupán egy robotot fejlesztettek ki, hanem egy olyan komplex rendszert, amely a gazdálkodó nehéz munkájának minden vetületét lefedi, nevezetesen, elvégzi a teljes mezőgazdasági ciklusban felmerülő feladatokat.

A Slopehelper egy autonóm működésű, több célt szolgáló szerkezet. Úgy tervezték meg, hogy a szőlőültetvényeken, gyümölcsösökben és minden olyan ültetvényen dolgozzon, ahol növénysorok találhatók. Nemcsak sík vidéken, hanem lankás területen is. Elektromos motorral működik, és 14 órán át képes dolgozni. A betakarítás mellett talajművelésre, trágyázásra, metszésre, fűnyírásra, kaszálásra, permetezésre is használható.

Időjárás-érzékelőkkel is el van látva, így például a nedvességet és a szél sebességét is méri. Egyúttal adatokat gyűjt a növényzetről, amelyeket a gazda felhasználhat a további munkálatok során. Az alapfelszereltségű robot ára 68 ezer euró, a csatlakoztatható részekkel együtt 200 ezer euróba kerül. Súlya 1600 kilogramm, a kapcsolható berendezésekkel együtt a 3,5 tonnát is elérheti. Mobiltelefonon a TeriAIR alkalmazás révén megadják az utasításokat, vagyis beprogramozzák a feladat paramétereit, majd autonóm üzemmódba állítják a járművet. Mobilalkalmazáson keresztül lehet ellenőrizni, hogy a robot hol tart a feladat teljesítésében. A gép értesíti az üzemeltetőt, ha elkészült a teendőivel. A fejlesztőmérnökök szerint a Slopehelper nevű robot a mezőgazdaság jövőjét hozza el a jelenbe.