2024. április 26., péntek

Kerékpáron az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig

Június első hetére elkészül az új kerékpárút háromnegyed része Begecsig

A végéhez közelednek az Újvidék–Begecs kerékpárút harmadik szakaszának munkálatai. Ez egyike annak a három kerékpárút-szakasznak, amely az Euro Velo 6 kerékpárhálózat részeként áthalad Szerbia területén. A nevezett rész az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig húzódó vonal egyik szakasza, a Veternik mellett, Futak közelében folyó munkálatokat hétfőn  megtekintette Milan Đurić polgármester és Igor Mirović tartományi kormányfő.

A 170 millió dinár értékű beruházást a városi önkormányzat és a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatja, az utóbbi 85 millió dináros értékben. A munkálatok harmadik szakasza egy 10,5 kilométeres kerékpárút rendezését, kialakítását jelenti. Az újvidéki Simo Matavulj utcától új kerékpárút épült ki Futak irányában, 6,7 kilométeres hosszúságban, ugyanakkor a futaki Duna utcáig terjedő és már meglévő 3,8 kilométeres szakaszon a közlekedési jelzések elhelyezése is a munkálatok részét képezi. A polgármester elmondta, hogy a városi önkormányzat folyamatos beruházásokat valósít meg a kerékpáros közlekedési hálózat bővítése érdekében, Újvidék területén már több mint 100 kilométeres ez a rendszer.

Vladimir Zubac felvétele

Vladimir Zubac felvétele

– A kerékpárnak, mint közlekedési eszköz használatának népszerűsítése érdekében 2012 óta napjainkig csaknem egymilliárd dinárt fordítottunk 68 kilométermyi kerékpárút kiépítésére, illetve felújítására. A folyamatban lévő munkálatok mellett, amelyek várhatóan június első hetében fejeződnek majd be, megkezdjük az Újvidék és Irmovo közötti, a DTD-csatornán átívelő hídon át vezető kerékpárút kiépítését 9,2 kilométeres hosszúságban. Hamarosan megkezdődik a Futaki út mentén, mindkét oldalon a kerékpárutak rekonstrukciója az Anton Csehov utcától a Felszabadulás sugárútig, ezekre a munkálatokra 18 millió dinárt utalunk át. A kerékpáros infrastruktúra kiépítése mellett anyagi eszközöket biztosítunk majd a kerékpárparkolók hálózatának bővítésére is – hangsúlyozta Đurić.

Igor Mirović elégedettségének adott hangot a munkálatok befejezésével kapcsolatosan, ennek köszönhetően a szóban forgó szakaszon a gyalogosok és a kerékpárosok is nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat. Bejelentette, hogy Pétervárad és Belcsény (Beočin) között is kerékpárút épül majd, beleértve négy állomásépület felújítását is, amelyeket éttermekké és kerékpárkölcsönzőkké alakítanak majd át.

@sz = F. D.