2024. április 27., szombat

Vádaskodás, felelősséghárítás

A szerbiai biztonsági helyzetről szóló napirendi pont megvitatásával folytatódott tegnap a köztársasági képviselőház ülése

Meglehetősen éles hangnemben folytatódott tegnap a vita, mert a hatalom és az ellenzék továbbra sem tudott egyetérteni abban, hogy mekkora a kormány és a vezetőség felelőssége a lejátszódott tragédiák kapcsán, s mennyiben járult hozzá a Szerb Haladó Párthoz közeli média a gyűlöletbeszédnek, erőszakos magatartásnak a népszerűsítéséhez. Az ülés napirendjén egyébként egy bizottság felállítása is szerepel, melynek a Belgrádban és Mladenovac környékén történt szörnyű tragédiákat követően a körülmények pontos kivizsgálása lenne a feladata. A parlament elé terjesztette az ellenzék a Bratislav Gašić belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt is, emellett, az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testületnek (REM) az országos frekvenciákkal rendelkező kereskedelmi tévécsatornákra vonatkozó, 2022 októberétől 2023 márciusáig terjedő jelentése is terítéken van, melyben a REM megállapította, hogy a Pink és a Prva tévécsatornák eleget tettek kötelezettségeiknek, míg a B92 elmulasztott teljesíteni minden ezzel kapcsolatos feltételt, a Happy pedig részben hagyta figyelmen kívül azokat. Az ellenzék éles bírálója a jelentésnek, szerintük a REM hatalomhoz közel álló tagjai védelmezik a Pink és a Happy csatornát, azok a vezetőség szócsövének számítanak.

„NEM TILTUNK BE CSATORNÁKAT”
A tragédiákat megelőző és azok utáni biztonsági intézkedéseket a múlt héten, az ülés csütörtöki kezdetén, Ana Brnabić kormányfő ismertette. Tegnap az SZHP képviselői és kormánybeli tisztségviselői elutasították a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tüntetéseken elhangzott követelések teljesítését. Az ülésen részt vett Ana Brnabić kormányfő, aki úgy fogalmazott, hogy a követelések esetleges teljesítése nem akadályozná meg a további tragédiákat, mivel, szerinte, azoknak semmi közük sincs az állam biztonságának erősítéséhez. Szerinte csupán politikai érdekek teljesítéséről lenne csupán szó. Sok szó esett a tüntetésekről, kritizálta az ellenzéket amiatt, hogy elvitatja a május 26-ai, haladó párti nagygyűlés létjogosultságát és arra is az erőszakkampány elemeként tekint. Feltette a kérdést, miért erőszakos ez a megmozdulás, ha a Gazela hídnak és az autóútnak a blokádja szerintük a békés megmozdulás része csak azért, mert az ellenzék szervezi. A pénteki haladó párti megmozduláson, mint mondta, választ kap az ellenzék minden eddig kimondott vádra. Nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az oppozíció szemében egyes polgároknak mindent szabad, másokat pedig egyszerűen lekezelnek, lenéznek. A hatalom nem vesz részt tévécsatornák bezárásában, fejtette ki, s támadást intézett az N1 és a Nova csatornák ellen, mint mondta, ezekre nem panaszkodik az ellenzék, csak a Pinkre és a Happy-re, holott az előbbieken is vannak erőszakos tartalmak.

GAZEMBEREK NYELVE
Milenko Jovanov, az SZHP frakcióvezetője is hasonló hangnemben nyilatkozott, ismét politikai keselyűknek nevezte az ellenzékieket, akik tragédiákon akarnak politikai pontokat gyűjteni. Azt is mondta, néha azért fogalmaz túl élesen, mert „a gazemberek csak a gazemberek nyelvén értenek”. Azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy polgárháborús légkör megteremtésén dolgozik.
Bratislav Gašić belügyminiszter közölte, az iskolai mészárlást követő napon a rendőrség 257 helyen avatkozott be, mert különféle listákkal, játékfegyverekkel érkeztek a gyerekek. Mint mondta, tegnap több mint kétszáz bombariadó miatt kellett intézkedni. Nem értett egyet azzal, hogy a rendőrség nem megfelelően teszi a munkáját. Maja Popović igazságügyi miniszter közölte, hogy vizsgálatot rendeltek el az ellen a céllövölde ellen, ahol a fiatal gyilkos lőni tanult, s emlékeztetett, hogy az apa ellen is eljárás folyik.

SZOLIDARITÁST ÉS TISZTELETET!
Olyan pillanatban van társadalmunk, amelyben meg kell állnunk, s nemcsak a következményekkel, hanem az előzményekkel, kiváltó okokkal is szembesülnünk kell, fogalmazott felszólalásában Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezető-helyettese. A tragédiák egy folyamat tetőfokának számítanak, mindent meg kell tennünk, hogy ne ismétlődjenek többé meg, nyomatékosította. Meg kell érteni azt a fájdalmat, amely az embereket az utcára vezérli tiltakozni, de el kell utasítani azt, ha valaki profitálni próbál ebből a fájdalomból. A többségnek és az ellenzéknek a felelősségét ugyancsak fel kell ismerni, magyarázta. A politikai szolidaritás, a hosszú távú megoldások, a tanári hivatás iránti tisztelet visszaállítása mellett szállt síkra.

Kovács Elvira

Kovács Elvira


Biztosra vehető, hogy még 200 ezer ember kimegy az utcára tüntetni, mert a hatalom továbbra is az erőszak nyelvét használja, nincs igazság a társadalomban, nincs felelősségvállalás sem, jelentette ki Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke, képviselője. Itt nem arról szól a vita, ki a bűnös a történtekért, hanem arról, kit terhel a felelősség, s ezt nem érti meg a kormány és az államfő. A hatalmat terhel minden felelősség az aktuális társadalmi légkör miatt, nyomatékosította.

Megoldásra váró eAgrar-gondok
Az eAgrar digitális mezőgazdasági portál kapcsán felmerülő hiányosságokra mutatott rá képviselői kérdésében tegnap Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője.

Újhelyi Ákos

Újhelyi Ákos

Mint mondta, a szabadkai Terra's bioélelmiszer-gyártók egyesületének tagjai abban kérték közbenjárását, hogy jelezze, jelenleg nem végezhetik el a regisztrációt a portálon azok a gyümölcstermesztők – kivéve a szőlőtermesztőket –, valamint más konvencionális termelők sem, akik fél hektár alatti területen gazdálkodnak, így nem részesülhetnek az állami támogatásokban sem. Újhelyi Ákos rámutatott a parcellák bejegyzésében megmutatkozó problémákra is azokban az esetekben, amikor előzőleg nem látták el a parcella adatait az illető személyi számával (JMBG).

Nyitókép: Ana Brnabić: A tüntetők követeléseinek esetleges teljesítése nem akadályozná meg a további tragédiákat (Fotó: Beta)