2024. március 29., péntek

Medvegyev salakon is erős lett?

A harmadik kiemelt orosz Danil Medvegyev és a hetes rajtszámmal indult, dán Holger Rune vívta az este a római salakpályás 1000-es torna döntőjét. Az orosz az elődöntőben az eső szaggatta csatában a görög Sztefanosz Cicipaszt, a dán pedig 6:7-es, 2:4-es hátrányból a norvég Casper Ruudot győzte le. Medvegyev az este a 20., a dán pedig 5. tornagyőzelméért lépett pályára. Az orosznak a győzelem a ranglista második helyét jelentené, hisz megelőzné Novak Đokovićot, aki ma adja át Carlos Alcaraznak a trónt, Rune pedig serleggyőztesként a pontok száma szerint beérné Cicipaszt az 5. helyen. Rune döntőbe jutása, elsősorban Novak legyőzése után, nem egészen váratlan, Medvegyev viszont az idei tornáig Rómában még nem nyert meccset, eddigi fölényesen legjobbja pedig a salakos 1000-es tornákon a 2019-es Monte-Carló-i elődöntő volt, amelyet Dušan Lajovićtól veszített el.

A római női tornát a kazah Jelena Ribakina nyerte, miután a döntő második játszmájában az ukrán Anhelina Kalinina sérülés miatt visszalépett. Ribakinának ez a negyedik tornagyőzelme, és most van már rangos diadala mindhárom borításon. Korábban füvön győzött Wimbledonban és betonon Indian Wellsben. Mindennél fontosabb, hogy feltört a ranglista negyedik helyére, a jövő hétfőn kezdődő Roland Garroson tehát előkelő kiemelése lesz. A női torna egyik érdekessége, hogy Ribakina három riválisa – előzőleg az orosz Anna Kalinszkaja, majd a lengyel Iga Swiatek is – játék közben jelentett sérültet.

Jelena Ribakina a római serleggel (Fotó: Beta/AP)

Jelena Ribakina a római serleggel (Fotó: Beta/AP)

A héten, a Roland Garros selejtezőjével párhuzamosan, Genfben és Lyonban ATP-, Strasbourgban és Rabatban WTA-tornát tartanak. A mezőnyben Szerbiából Kecmanović, Lajović és Krajinović, Magyarországról pedig Fucsovics és Udvardy Panna lépnek fel.

A madridi 100-as női challengeren sikerrel szerepelt Olga Danilović mától kezdve a legmagasabban rangsorolt szerbiai teniszezőnő. Olga megelőzte a már jó ideje kényszerpihenőn levő Aleksandra Krunićot, a döntőben a spanyol Sara Sorribes feletti győzelmével feltört a 104. helyre, ami már nincs messze a pályafutása legjobbját jelentő 96. helytől.

RÓMA. – 1000-es ATP-torna, férfiak, elődöntő: Medvegyev–Cicipasz 7:5, 7:5, Rune–Ruud 6:7, 6:4, 6:2, nők, elődöntő: Ribakina–Osztapenko 6:2, 6:4, Kalinina–Kudermetova 7:5, 5:7, 6:2, döntő: Ribakina–Kalinina 6:4, 1:0 - feladás.
RABAT. – WTA-torna, selejtező: Tihonova–Udvardy L. 6:7, 6:3, 6:3, Babos–Jasina 7:5, 6:4.
SZKOPJE. – Challenger, selejtező: Valkusz–Bugarikj 6:4, 6:1.
MADRID. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Danilović–Zavatska 6:2, 6:4, elődöntő: Danilović–Lamens 6:4, 6:1, döntő: Danilović–Sorribes 6:2, 6:3.
FELD AM SEE. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Salden–Jani 2:6, 6:3, 7:5.
KACSRETI. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Radanović–Yamalapalli 6:4, 6:3, elődöntő: Gorgodze–Radanović 7:5, 6:4.

Nyitókép: Jelena Ribakina a római serleggel (Fotó: Beta/AP)