2024. április 20., szombat

Nem támadnak többé a kutyák?

Temerinben 8-9 ebet befogtak az elmúlt hetekben

Május 11-e óta nem történt újabb kutyatámadás ebben a községben.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a kóbor állatok hetekig falkába verődve járták a települést, általában a hajnali és az esti órákban támadták meg az udvarokban lévő haszonállatokat. Több helyre napokkal később visszatértek az ebek, óriási veszteségeket okoztak. Birinyi Szabolcs szerencsésnek mondja magát, mivel malacai kisebb-nagyobb sérülésekkel megúszták a támadásokat.

 – Április 25-én hajnali 2 óra tájban malacsivalkodásra ébredtünk, amikor kiszaladtunk, durva látvány fogadott bennünket. Három, leginkább német juhászra hasonlító kóbor kutya kergette és harapdálta az ólban lévő három malacot. Az egyiket nagyon súlyosan megsebesítették. Amikor megláttak bennünket, könnyedén kiugrottak az ólból, és elmenekültek. Ezt az esetet nem jelentettük senkinek, mivel akkor még azt, hittük, egyszeri alkalomról van szó – mondta Birinyi Szabolcs. A kutyák azonban visszatértek hozzájuk is.

– Nagyjából tíz nappal az első esetet követően újratámadtak a kutyák. Ekkor már zárt helyen voltak a malacok, de ez sem állította meg őket. Szétszedték az ajtót, hogy bejussanak, és ismét összeharapdosták őket. Ezt az esetet már jelentettük a Vojvet állatorvosi rendelőben. Az ügyeletes állatorvos jegyzőkönyvet készített, valamint értesítette a temerini kóbor kutyák összegyűjtésével megbízott sintért, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a településen egy kóbor kutya sincs. Mi azóta számos képet és videót készítettünk, ezeket elküldtünk nekik, de azóta semmilyen válasz nem jött – tette hozzá a gazda, aki a napokban is látott kóbor kutyákat az udvara körül garázdálkodni.

Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke megkeresésünkre elmondta, 8-9 kutyát befogtak az elmúlt hetekben.

– Körülbelül egy hete nem hallottunk támadásokról, így megnyugodtunk egy kicsit. Előtte éjjel-nappal csörgött a telefonom ezzel kapcsolatban. Igaz, hogy nem sok közöm volt az esetekhez, de valakinek fel kellett karolni a folyamatot, mert zömében magyar emberek voltak a károsultak. A történet érdekessége, hogy a falkavezér egy Magyarországon becsippelt kutya volt, akit harcra képeztek ki – emelte ki Pásztor. Hozzátette, hogy minden érintett kártérítést fog kapni.

– A rendőrségi és az állatorvosi jegyzőkönyvet kell elvinni az ügyvédhez, és bíróságra kell adni az ügyet. A vonatkozó törvény értelmében az önkormányzat bíróságon kívül nem egyezhet ki a kártérítésben, ezért arra bíztatok mindenkit, hogy forduljanak ügyvédhez. Az önkormányzat nem fog akadályokat gördíteni a kártérítés elé, mert a kóbor kutyák jelenléte miatt mi vagyunk a felelősek  – nyomatékosította.

Nyitókép: Birinyi Szabolcs felvétele