2024. április 26., péntek

Szabadka a legjobb választás

Harmadikos középiskolások látogatása a szabadkai felsőoktatási intézményekben

A Magyar Nemzeti Tanács szombaton tanulmányi kirándulást szervezett Szabadkára harmadikos középiskolás vajdasági magyar diákok számára, akik a város felsőoktatási intézményeivel ismerkedhettek meg. A diákokat először a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán fogadták, ahol az esemény hivatalos megnyitóját is megtartották.

A rendezvény részleteit a megnyitó előtt Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja ismertette a sajtó képviselőivel, aki elmondta, hogy a szabadkai tanulmányi kirándulásra negyvenegy középiskolás diák jött el.

– Az MNT annak érdekében, hogy a vajdasági magyar középiskolások érettségi után valamelyik szerbiai akkreditált felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább, több programmal támogatja a tanulókat és a családokat. Az a célunk, hogy tájékoztassuk őket a szülőföldön való továbbtanulás lehetőségeiről és előnyeiről, valamint az MNT komplex ösztöndíjprogramjáról. Az előző tanévekhez hasonlóan az idén is a harmadikos középiskolások számára egynapos tanulmányi kirándulást szerveztünk Újvidékre és Szabadkára, a két jelentősebb egyetemi városba. Ezt a programot 2016 óta szervezzük meg, azzal, hogy 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt a program elmaradt. A két helyszínen párhuzamosan zajlik a rendezvény – nyilatkozta a bizottsági tag.

A tanulmányi kiránduláson negyvenegy diák vett részt (Fotó: Patyi Szilárd)

A tanulmányi kiránduláson negyvenegy diák vett részt (Fotó: Patyi Szilárd)

A megnyitón Varjú Potrebity Tatjana üdvözölte a diákokat, majd dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója megköszönte az MNT-nek, hogy az intézmény lehetett a kirándulás házigazdája. A középiskolásokat pedig arra biztatta, hogy mindenképp tanuljanak tovább, és valamelyik szabadkai felsőoktatási intézménybe iratkozzanak be. Kiemelte, hogy Szabadka jó választás a felsőoktatási tanulmányok folytatásához. Dr. Gogolák László, az MNT Oktatási Bizottságának tagja kiemelte, hogy Szabadkán szinte mindegyik felsőoktatási intézményben lehet magyarul tanulni. Végül dr. Szedmina Lívia, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola angoltanára az angol nyelvtanulás fontosságára hívta fel a diákok figyelmét.

A középiskolás diákok a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán kívül az Építőmérnöki Karon, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, a Jogi és Gazdasági Akadémia szabadkai kihelyezett tagozatán, a Közgazdasági Karon és az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolán tettek látogatást és ismerkedtek meg az ottani lehetőségekkel, képzésekkel.

Nyitókép: A tanulmányi kiránduláson negyvenegy diák vett részt (Fotó: Patyi Szilárd)