2024. április 20., szombat

Hulladékot csak szelektíven

Kishegyesen elkezdődött a szelektív hulladék gyűjtése – Első körben csaknem egy tonna hulladék gyűlt össze

Kishegyes település területén megezdődött a szelektív hulladékgyűjtés. A községben ez még csak próbaüzemmód, ami azt takarja, hogy az eddigi zöld kuka mellett a háztartások kaptak egy kék kukát is, amibe az újrahasznosítható hulladékot gyűjthetik. Az új rendszer első tapasztalatairól, kezdeti nehézségeiről Zabos Tiborral, a Komunál Közvállalat igazgatójával beszélgettünk.

– Első tapasztalataink közé tartozik, hogy az emberek kicsit óckodnak az új rendszertől, félnek a kék kukától, a szelektív hulladékgyűjtéstől. Attól féltek a legjobban, hogy ezt külön meg fogjuk velük fizettetni, ezért most külön hangsúlyozom, hogy ez nem kerül plusszköltségbe, nem vonatkozik rá külön díjszabás. Emellett az is gyakori kérdés volt a polgárok részéről, hogy mi kerülhet a kukába. Épp ezért egy matrica van minden kék kukán, amin fel van tüntetve szerb és magyar nyelven is, hogy mit szabad beletenni – mondta el az igazgató, majd azzal folytatta, hogy miután az emberek minden aggályát eloszlatják,  szívesen veszik az új rendszert és a szelektív hulladékgyűjtést.

Az új kék kukákat a közvállalat emberei hordják szét a faluban, a lakosoknak mindössze az a feladatuk, hogy a közvállalat helyi kirendeltségében kitöltség az átvételi elismervényt – számolt be Zabos, majd arról is szólt, hogy megtörtént a kék kukák első begyűjtése.

A háztartások több mint felének van már kék kukája (Fotó: Lakatos János)

A háztartások több mint felének van már kék kukája (Fotó: Lakatos János)

– Pénteken gyűjtöttük be először a szelektíven összegyűjtött hulladékot, s addig mintegy ezer háztartásba szállítottuk ki a kék kukákat. Ez azt jelenti, hogy a falu több mint 50 százaléka már megkapta. A begyűjtés napján személyesen is körbejártam a főbb utcákat, hogy ellenőrizzem, hány kék kukát helyeztek ki a lakosok. Azt kell mondanom, hogy jó az arány, jól kezdődött a szelektív hulladék gyűjtése. Az első körben csaknem egy tonna hulladékot sikerült begyűjtetnünk, amit átszállítottunk a topolyai hulladékudvarra. Némelyeknek problémát jelentett, hogy megszokták a szemételszállítás időpontját, de az új kukákat más útvonal szerint ürítjük ki, és későn tették ki. Ezért arra kérek mindenkit, hogy reggel 7 óráig helyezzék ki a kék kukákat, mert különben könnyen megtörténhet, hogy ott marad – tudtuk meg az igazgatótól, aki azt is elárulta, az átállás miatt történtek bizonyos csúszások, de ezt orvosolni tudták.

Zabos végezetül arról is beszámolt, hogy sok kérdést kaptak arra vonatkozóan, hogy miért pont az előre meghatározott hulladékokat lehet a kék kukába rakni. Mind a zöld, mind a kék kukákban összegyűjtött hulladék a békovai szemétfeldolgozóban végzi. A feldolgozó határozta meg, hogy mi kerülhet a kék kukába, mert ők ezt szétválogatják, majd feldolgozzák vagy újrahasznosítják. Ez az új rendszer biztosítja, hogy csökkentsük a környezet leterhelését, és hogy minél élhetőbb legyen a falu – fogalmazott az igazgató.