2024. április 25., csütörtök

Múzeumok hete Topolyán

A tájházba látogattak a Csáki Lajos Általános Iskola diákjai

A Múzeumok hete elnevezésű országos programsorozat topolyai eseményei keretében tegnap a tájházba szervezett látogatást Topolya Község Múzeuma. Az eseményen a Csáki Lajos Általános Iskola 4. d osztályosai, Paulik Hargita tanítónő diákjai vettek részt.

– Nekem a tisztaszoba tetszett a legjobban – tudtuk meg Kalmár Ádámtól, Pistyák Zoltán pedig elárulta, hogy korábban egy Márton-napi foglalkozáson és koncerten járt a tájházban.

– Mi otthon gázzal fűtünk, és érdekes volt látni, hogy valamikor a kályhába, a kemencébe tüzeltek – tudtuk meg Pecze Vivientől. Surányi Katinka megfigyelte, hogy a régi konyhában használt eszközök mennyire különböztek a maiaktól, így valaha agyagból készült cserépedényeket is használtak. A gyerekek azt is megállapították, hogy a tájház tetőzetének csupán egy része volt befedve cseréppel, a nagy részét nád borította.

– Nekem az volt érdekes az egész előadásból, hogy régen hogyan éltek az emberek. Manapság sokkal egyszerűbb az étel beszerzése, mert csak betérünk a boltba. Régen mindenért meg kellett dolgozni, kertészkedni, vadászni kellett, az ételt pedig nem a hűtőszekrényben, hanem a kamrában és a veremben tárolták – mesélte Nikolov Noel. Jócsák Balázs, Hajas Dávid és a többi gyermek pedig megosztotta gondolatait arról is, hogy a tájház sárból vert falait valaha a család tagjai készítették, a népes rokonságot segítségül hívva, manapság viszont téglával, betonnal építkeznek az emberek, mesterembereket alkalmazva.

– A tájház azért is fontos számunkra, hogy mi, gyerekek is megismerhessük, hogy sok-sok évvel ezelőtt milyen volt az élet a vidékünkön – tette hozzá Tomik Kevin.

Sihelnik Ágnes, a Művelődési Ház munkatársa elmondta, hogy a tájház falai között, illetve az udvarban valamennyi, a néphagyományban is piros betűvel jegyzett napot igyekeznek megünnepelni a topolyai gyerekekkel.

– Évről évre legalább tíz alkalommal szervez a gyerekeknek foglalkozást a Művelődési Ház, ezenkívül koncerteket és nyári táborokat is tartunk. A programok lebonyolításában számíthatunk a topolyai civil szervezetekre, hagyományőrző egyesületekre. Legközelebb e hónap 26-án a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tésztakészítő műhelyfoglalkozására várjuk a gyermek és felnőtt érdeklődőket – hallhattuk.

Az eseményen Bakos Réka, a topolyai múzeum néprajzkutatója mesélt arról is, hogy a tájházat 1843-ban építették, a ház szlovák nemzetiségű család tulajdona volt, ezért is dominál a kék árnyalat az épület színeiben. Az épületet 1963-ban nyilvánították védetté, és azóta igyekszik fenntartani Topolya közössége a múltjának ezt a szeletkéjét.

– A topolyai múzeum fundusa mellett figyelemre méltó idegenforgalmi látványosság a Művelődési Ház gondozásában álló, jelenleg felújítás alatt lévő kovács-bognár műhely. Községünkben sok más értékes és izgalmas helytörténeti gyűjtemény található több faluban is, így Bajsán és Pacséron, illetve Bácskossuthfalván az Emlékházban gyűjtik a régi tárgyakat – tette hozzá Bakos Réka, aki szólt arról is, hogy Topolyán a Múzeumok hete programsorozat ma 18 órakor Nela Tonković művészettörténésznek, a szabadkai Kortárs Galéria kurátorának Múzeumok és egy jobb világ: Hogyan segítettek a múzeumok azzá válni, akik vagyunk előadásával zárul. A múzeum munkaközössége nagy erőkkel készül a legújabb, június 19-én nyíló néprajzi tematikájú tárlatára.

Nyitókép: Negyedikes diákok ismerkedtek a topolyai tájházban lévő régi használati tárgyak múltjával (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)