2024. április 23., kedd

FRISSÍTETT: Továbbra is útlezárásokkal tiltakoznak a gazdák

Ma is folytatódnak a mezőgazdaság termelők tiltakozásai Szerbia több városában, mert – mint mondják – nem teljesítettek minden, a szerb kormányhoz benyújtott követelésüket, számol be a Szerbiai Rádió és Televízió.
A szabadkai gazdák továbbra is eltorlaszolták a város főútját, elégedetlenek amiatt, hogy nem teljesítették a szerb kormányhoz benyújtott összes követelésüket. Követeléseik között szerepel a 300 eurós hektáronkénti támogatási kérelem, a jövedéki adó nélküli üzemanyag a mezőgazdasági termelők számára, a vízlecsapolási kötelezettség eltörlése, a mezőgazdasági termékek árának kiegyenlítése az európai tőzsdékkel. Lezárták az aluljárót a vasútállomás közelében, úttorlaszt állítottak fel a Makszim Gorkij úton. A nap folyamán döntenek a további lépésekről.
A Pancsova környéki gazdák ismét lezárták a városból Belgrádba vezető mindkét utat. A járműveket óránként engedik át, mindkét irányban nagy sorok alakultak ki. A požarevaci termelők több mint 200 traktorral és a kragujevaci gazdákkal együtt lezárták a Đerdap felé vezető magisztrális utat a Morava-híd közelében, az autópályát nem érintik.

Az újvidéki Temerini úti híd nem sokkal 11 óra után (Fotó: 021.rs)

Az újvidéki Temerini úti híd nem sokkal 11 óra után (Fotó: 021.rs)

Újvidéken 11 órakor a Temerini úti hidat zárta el a közlekedők elől az elégedetlen termelők egy része. A többiek traktoraikkal az Újvidéki Vásárnál maradtak. A 021.rs szerint a gazdák az éjjelt is ott töltötték, előtte azonban, az esti órákban 11–19 óra között a Szentenrei úti hidat zárolták.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A topolyai gazdák is eltorlaszolták ma délelőtt a város központját és főútját. Ezzel csatlakoztak az ország más városainak termelőihez. Elégedetlenségük oka, hogy nem teljesítették a szerb kormányhoz benyújtott összes követelésüket. A lezárt központ és útszakaszok előtt rendőrök irányítják a forgalmat.

Dél-Bánátban a termelők elzárták a Pancsova–Belgrád utat, jelenti a FoNet.

Nyitókép: 021.rs