2024. április 25., csütörtök

SVM se sprema za svoju izbornu skupštinu

Efikasna pasoška kontrola se može primeniti na pruzi Segedin–Subotica

Povodom izborne skupštine Saveza vojvođanskih Mađara koja je zakazana za subotu u Malom Iđošu, predsednik stranke Ištvan Pastor u emisiji „Javna stvar” (Közügyek) na Panon rtv-u je rekao, da će prvi put predstaviti izveštaj predsednika za protekle četiri godine, o čemu će se raspravljati, a zatim će se staviti na glasanje.

– Nakon toga, predsednički kandidat će podneti svoj izborni program, a potom će se obaviti tajno glasanje. Kako sada stvari stoje, osim mene nema drugog kandidata. Tajnim glasanjem ne odlučuju samo o predsedniku, već biraju i 50 članova saveta od 125 kandidata, kao i članove nadzorne i disciplinske komisije. Što se tiče bilansa za poslednje četiri godine, gotovo je nemoguće obuhvatiti svaki događaj. Izazovi karakteristični za pomenuti period, stavili su Savez vojvođanskih Mađara na iskušenje, i dokazali smo, da smo dobro organizovani, spremni za borbu i posvećeni. Uspeli smo da se nosimo sa izazovima. Pokušali smo da pomognemo ljudima koristeći nacionalno-politička i druga sredstva, i mislim da smo u tome i uspeli. Mislim da, koliko god teške bile poslednje četiri godine, to je bio jedan uspešan period iz perspektive SVM-a. Ako ovome dodamo i rezultate izbora, ova izjava dobija dodatnu potporu. Što se tiče četiri godine koje su pred nama, spremamo se da nastavimo ono što je započeto u prethodnom periodu. Teško je predvideti šta će se dogoditi, pošto se svet ubrzano menja, pa je gotovo nemoguće formulisati koherentan program, koji uzima u obzir sve elemente. Moramo zadržati svoju prilagodljivost, zadržati našu efikasnost, i formulisati i usvojiti naše srednjoročne strateške vizije u oblastima informisanja, obrazovanja i kulture. Ne može se leteti na slepo, moramo tačno da znamo gde smo, i gde želimo da idemo, rekao je Ištvan Pastor.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dobrim odnosima sa vladom Mađarske, i o politici u vladajućoj većini u Srbiji, kao i o ulozi SVM-a kao mosta između Budimpešte i Beograda, Ištvan Pastor je naveo, da smatraju da je važno da se očuva pomenuta uloga SVM-a, budući da ovoga dobit imaju vojvođanski Mađari.

U vezi sa prelascima preko granice, nagovestio je da će biti nekih unapređenja, bilo u vezi sa graničnim prelazom na autoputu kod Horgoša, ili  u vezi sa graničnim prelazom Bački Breg–Hercegsanto.

– Možda postoji samo jedna stvar važnija od ovih unapređenja, ili barem podjednako važna, a o tome sam prethodnih dana razgovarao sa Bence Retvarijem, parlamentarnim državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske. Rekao sam da otvaranje novih traka još uvek nije dalo rešenje, jer administracija mora da bude brža i efikasnija. Rekao sam i da koren problema ne treba tražiti na srpskoj, već na mađarskoj strani. Posebno smo razgovarali o pasoškoj kontroli na pruzi Segedin-Subotica. Od početka se zalažem i zahtevam da kontrole bude samo na jednom mestu. Čini se da se posle mnogo godina muka i nedaća sada iscrtava jedno odgovarajuće rešenje, pa samo na jednom mestu, u Segedinu bi službenici mađarskih i srpskih državnih organa proveravali pasoše, objasnio je Ištvan Pastor.

Nyitókép: (Foto: Panon RTV)