2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS – MAGYAR BAJNOKSÁG

Tripláztak a Lévai fivérek

Hat vajdasági is a dobogóra állhatott, Gazdag Krisztián a tetejére

A napokban a csepeli KIMBA sportcsarnokában rendezték meg az országos egyéni bajnokságot, amelyen a januári első válogatót követően ismét tripláztak a Lévai testvérek, ugyanis mindhárman megnyerték a versenyt. A magyar szövetség már korábban tájékoztatta a klubokat, hogy az ob eredményei nem számítanak bele a szeptemberi kvalifikációs világbajnokság válogatóversenyeibe, ennek ellenére népes mezőny gyűlt össze az akadémián, a három szakágban összesen 196 birkózó lépett szőnyegre szombaton.

A Ferencváros által szervezett eseményen a három hete véget ért zágrábi Európa-bajnokság hat érmese közül mindössze hárman mértek be, és mindhárman megnyerték a viadalt. A kötöttfogású 87 kilogrammban a friss kontinensbajnok Takács István, az Eb-bronzérmes Lévai Zoltán (77 kg), valamint Bajcajev Vlagyiszlav, aki ezúttal a szabadfogású nehézsúlyúak között diadalmaskodott.

A kötöttfogásúaknál a legizgalmasabb mérkőzést az Eb-ezüstérmes Váncza István és a mindössze 18 éves Lévai Levente összecsapása hozta a 72 kilósok döntőjében, amely az utolsó másodpercekig kiélezett volt, de ezúttal egy hajszállal a legfiatalabb Lévai bizonyult jobbnak. Lévai Tamás a kötöttfogásúak 97 kilogrammos súlycsoportjában kétszer is legyőzte az Eb-bronzérmes Szilvássy Eriket, teljessé téve ezzel a családi ünnepet, a három Lévai hét percen belül nyert három aranyat. A kötöttfogás külön érdekessége, hogy az 55 kg-os súlycsoportban a nagy tapasztalattal rendelkező magyarkanizsai Gazdag Krisztián győzött, aki jelenleg Pécsen él, s az ottani PEAC színeiben versenyzik, a második helyen pedig a szintén magyarkanizsai Losonc Szabolcs végzett a Csepel mezében. S ha már a kanizsaiaknál tartunk, el kell mondani azt is, hogy Petrović Dejan a Sziget SC-nek versenyezve lett második 60 kg-ban, 77 kg-ban a zentai Vámos Antal (FTC), 97 kg-ban pedig Almási Bence (Vasas) bronzérmet nyert.

A vajdaságiak közül Gazdag Krisztián szerezte meg a legfényesebb érmet

A vajdaságiak közül Gazdag Krisztián szerezte meg a legfényesebb érmet

A nőknél az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna elhúzódó könyöksérüléséből visszatérve magabiztosan nyerte meg az 57 kilós súlycsoportot, amelyben a Zágrábban második Bognár Erika, a szintén Eb-bronzérmes – és jelenleg vállsérüléssel bajlódó – Dollák Tamara sem állt rajthoz. Az U23-as Európa-bajnok Szél Anna két súllyal feljebb, a 62 kg-ban lett aranyérmes. A nőknél is született egy vajdasági ezüst, a 76 kg-os súlycsoportban az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes magyarkanizsai Nagy Fanni (Csepel) végzett a második helyen.

Magyar bajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Gazdag Krisztián (PEAC). 60 kg: Andrási József (BHSE). 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Cegléd). 67 kg: Torba Erik (BHSE). 72 kg: Lévai Levente (BHSE). 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE). 82 kg: Fritsch Róbert (BHSE). 87 kg: Takács István (BHSE). 97 kg: Lévai Tamás (BHSE). 130 kg: Darabos László (BHSE)

Szabadfogás, 57 kg: Kocsis Ferenc (Hajdúnánás). 61 kg: Mizsei Zoltán Máté (FTC-KIMBA). 65 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepel-KIMBA). 70 kg: Molnos Norbert (Kiskunfélegyháza). 74 kg: Muszukajev Iszmail (FTC). 79 kg: Kuramagomedov Murad (TSC). 86 kg: Lukács Botond (Csepel). 92 kg: Arszunkaev Musza (Vasas). 97 kg: Végh Richárd (Érd-KIMBA). 125 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel)

Nők, 50 kg: Macola Darina (BHSE). 53 kg: Szekér Szimonetta (BHSE). 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel-KIMBA). 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE). 59 kg: Borsos Viktória (KNSI-KIMBA). 62 kg: Szél Anna (OSBK). 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA). 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA). 72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Eger-KIMBA). 76 kg: Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA).

Nyitókép: A vajdaságiak közül Gazdag Krisztián szerezte meg a legfényesebb érmet