2024. április 19., péntek

Magyar miniszterelnöke van Szlovákiának

Ódor Lajos a kormányfő, Horváth Mihály a pénzügyminiszter

Kinevezte hétfőn Zuzana Čaputová szlovák államfő az általa jelölt szakértői kormányt, élén Ódor Lajossal, aki nem sokkal ezután átvette a hivatalt a távozó Eduard Heger ügyvivő kormányfőtől.

Az új kormányfő kinevezését követően kijelentette: kabinetje nyugalmat és szakértelmet akar hozni. „A közös ambíciónk az, hogy nyugalmat, stabilitást, toleranciát és nem utolsósorban kulturált diskurzust hozzunk, hogy megmutassuk, másképp is lehet” – idézte Ódor Lajos szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Ódor, aki eddig a szlovák központi bank (NBS) alelnöki posztját töltötte be, 46 éves. A révkomáromi születésű, magyar nemzetiségű közgazdász 2016 óta vendégprofesszor a Közép-európai Egyetemen (CEU).

Ódor Lajos és Zuzana Čaputová (Fotó: Beta/AP/TASR)

Ódor Lajos és Zuzana Čaputová (Fotó: Beta/AP/TASR)

Egy másik magyar nemzetiségű tagja is van az új szlovák kormánynak Horváth Mihály személyében, a szlovák központi bank vezető közgazdásza a pénzügyi tárca vezetője lett.

Zuzana Čaputová a kinevezési ceremónia során azt mondta: a lehető legjobb és pragmatikus teljesítményt vár a kabinettől, ugyanakkor azt is, hogy a populizmus és a hazugságok ellensúlya legyen.

A külügyi tárcát Miroslav Wlachovský kapta, aki korábban Washingtonban szolgált diplomataként, majd Szlovákia londoni nagykövete volt. A védelmi tárca élére Martin Sklenár kerül: ő eddig a védelmi, illetve a külügyminisztériumban dolgozott, előzőleg pedig Szlovákia állandó brüsszeli képviseletén, illetve washingtoni nagykövetségén szolgált. A belügyi tárcát Ivan Samko vezeti majd, aki korábban Mikuláš Dzurinda egyik kormányában már betöltötte ezt a posztot, illetve a védelmi tárcát is vezette.

Horváth Mihály

Horváth Mihály

Szlovákiában azután nevezett ki az államfő szakértői kormányt, hogy Eduard Heger ügyvivő kormányfő egy hete felmentését kérte az elnöktől, miután kabinetjének két minisztere – a külügyi és az agrártárca vezetője – is bejelentette távozási szándékát. Eduard Heger december óta az ügyvivő kormány élén látta el feladatait, miután kormánya egy ellene – a korábbi kormánykoalícióból kilépett liberálisok által – beadott parlamenti bizalmatlansági szavazáson tavaly megbukott.

A szakértői kormány a tervek szerint a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választásokig látja majd el feladatait. Az új kabinet kinevezését korábban több politikai párt is bírálta, köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a felméréseket is rendszerint vezető, Robert Fico vezette Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) is. Robert Fico a szakértői kormányról azt mondta: tagjait Zuzana Čaputová az amerikai nagykövetség útmutatása alapján választotta ki, és semmilyen felhatalmazása nincs a választóktól.

Nyitókép: Ódor Lajos és Zuzana Čaputová (Fotó: Beta/AP/TASR)