2024. április 25., csütörtök

Vučić azt javasolta a kormánynak, hogy fogadja el a gazdák egyes követeléseit

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentette: azt javasolta a kormánynak, hogy a tejprémiomot növeljék meg 15 dinárról 19 dinárra, a fejős tehenek utáni támogatást 30 ezerről 40 ezer dinárra, a védővámot pedig 30 dinárról 300 dinárra növeljék, írja az N1.

– Az állam csak a reális és komoly kéréseket teljesítheti – mondta Vučić a mačvai szarvasmarha-tenyésztők és tejüzemek képviselőivel ma délelőtt folytatott találkozón.

– Az emberek a nehéz helyzetről beszéltek, segítséget kértek – mondta az államfő, aki rámutatott: a kis háztartásokon mindig segíteni fog, és nem az cél, hogy a hatalmas pénzösszegek csak a iparmágnásokhoz jussanak. A szerb elnök hozzátette, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter számításai és jelentése alapján arra kéri a kormányt, hogy a mai ülésen fontolja meg a támogatások növelését.

– Ha megemelnénk a fejős tehenek utáni támogatást, akkor ez az összeg összesen körülbelül 20 millió eurót tenne ki, a tejprémium árának emelésekor pedig dináronként 7 és fél vagy nyolcmillió euróról beszélünk – fogalmazott Aleksandar Vučić.
Vučić kijelentette, javasolni fogja, hogy a következő költségvetésben legalább 55 ezer dinár legyen a támogatás. Ezzel az emeléssel a költségvetésből elkülönített összeg a mezőgazdaságra 900 millió eurót tenne ki.

Vučić ugyanakkor kijelentette, hogy a városok és utak elfoglalásával nem lehet semmit sem elérni.

– Azt gondolják, hogy a városok és utak elfoglalásával valamit elérnek – nem fognak semmit elérni. Ez egy olyan dolog, amit garantálni tudok és amit már tíz éve ismétlek – mondta az államfő az újságíróknak a Nidec japán nagyvállalat gyárának újvidéki megnyitóján.

Nyitókép: Ótos András felvétele