2024. április 25., csütörtök

Rögös út az oltárig és a trónig

A hónap első szombatján korona került III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné fejére, ezzel hivatalosan is ők lettek az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok, köztük Kanada, Ausztrália és Új-Zéland uralkodó párja. III. Károly és Kamilla közös útja a trónig azonban igen rögösre sikeredett.

Károly és a nála két évvel idősebb Kamilla 1970-ben Windsorban találkozott először egy lovaspólómeccsen, és szinte első látásra mély vonzalom alakult ki közöttük. Kamilla akkoriban Andrew Parker Bowlesszal, a brit hadsereg egyik befolyásos tisztjével egy se veled-se nélküled viszonyban élt, Károly megismerésekor a katonatiszttel éppen szakításban voltak. A királyi család nem nézte jó szemmel a kapcsolatukat, ugyanis Kamillát nem tartották megfelelő párnak a jövendő király számára. Károlyt ez kicsit sem érdekelte, sőt a házasság gondolata is felmerült benne, bár tudta, hogy a család ehhez nem járulna hozzá.

Károly 1971-ben csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészethez. 1973 januárjában a herceget hét hónapos küldetésre küldték a Karibi-térségbe és Nyugat-Indiába. Távolléte alatt Andrew Parker Bowles megkérte Kamilla kezét, aki igent mondott neki. Károly mély csalódottsággal fogadta a fejleményeket. Nem tehetett mást, mint hogy másik feleségjelölt után néz. 1974 elején nagybátyja, Lord Mountbatten levelezni kezdett vele egy lehetséges házasságról Amanda Knatchbull-lal, aki Mountbatten unokája volt. Károly levelet írt Amanda anyjának, Lady Brabourne-nak, hogy érdeklődését fejezze ki lánya irányt, de ez a házassági terv gyorsan füstbe ment. Négy évvel később Mountbatten megpróbálta még megszervezni, hogy Amanda is elkísérje Károlyt 1980-as indiai körútjára, ám mind Amanda apja, Lord Brabourne, mind Fülöp herceg ellenezte a tervet. Időközben pedig egy másik feleségjelölt is színre lépett.

(Getty Images)

(Getty Images)

Károly 1977-ben találkozott először Lady Diana Spencerrel, amikor otthonában, Althorpban járt. A herceg ugyanis ekkoriban éppen Diana nővérével, Lady Sarah McCorquodale-lel járt. Károlyt azonban az akkor tizenhat éves Diana olyannyira elbűvölte, hogy szakított Sarah-val. A pár tizenhárom találka után eljegyezte egymást. Nem mellékes körülmény volt az, hogy Károly és Diana kapcsolatát az uralkodó család is támogatta. Az esküvőt 1981. július 29-én tartották a Szent-Pál-székesegyházban. Egy évvel később, 1982. június 21-én megszületett a pár első fiúgyermeke, Vilmos herceg, két évvel később, 1984. szeptember 15-én pedig második fiuk, Harry herceg. Károly és Diana házasságát ekkoriban megvalósult tündérmeseként tálalták a bulvárlapok, ami messze állt az igazságtól. Károly vonzalma Kamillához ugyanis az évek múltával sem csillapodott. Ezzel nyilván Diana is tisztában lehetett, hiszen az volt a kérése, hogy Kamilla ne vegyen részt az esküvőn.

John Major akkori brit miniszterelnök 1992-ben jelentette be, hogy Diana és Károly már hivatalosan sem alkotnak egy párt. Közben a bulvársajtó igyekezett házasságuk, valamint Károly és Kamilla kapcsolatának minden részletét az olvasók elé tárni, többek között megszerezték és leközölték Kamilla és Károly egyik intim telefonbeszélgetésének rögzített változatát. Végül Károly egy interjúban elismerte, hogy házasságtörő viszonya volt Kamillával. Károly és Diana házasságát hivatalosan 1996-ban érvénytelenítették. Közben Kamilla is elvált Andrew Parker Bowlestól. Kapcsolatuk azonban ez után sem lehetett teljes, ugyanis 1997-ben Diana egy közlekedési balesetben életét vesztette. A közvélemény, amelynek szimpátiája addig is Diana mellett volt, ekkor végkép a pár ellen fordult. Károly és Kamilla kénytelen volt a nyilvánosságtól teljesen elrejtőzve folytatni a kapcsolatát.

A pár csak 1999-ben, Kamilla testvérének 50. születésnapi partiján, a londoni Ritz Hotelben jelent meg először hivatalosan. II. Erzsébet sokáig képtelen volt elfogadni ezt a kapcsolatot. 2005. április 9-én Károly herceg és Kamilla végre összeházasodtak a Windsor Guildhallban. Vilmos herceg volt a vőlegény tanúja, a ceremónián pedig Kamilla volt férje és annak második felesége is megjelentek. Az egyházi szertartáson és az azt követő fogadáson II. Erzsébet és Fülöp herceg is tiszteletét tette, kifejezve, hogy elfogadják Károly választottját. Kamilla házassága révén automatikusan megkapta a walesi hercegné címet, de azt Károly első feleségére, Diana walesi hercegnére való tekintettel nem használta. Helyette férjének második legrangosabb nemesi címét, a Cornwall hercegnéje címet viselte. Május 6-ától pedig Kamilla immár királyné III. Károly király oldalán.