2024. április 25., csütörtök

Új kultúrotthon, új út és új vízvezetékek

Igor Mirović tartományi kormányfő a magyarcsernyei községbe látogatott

Igor Mirović tartományi kormányelnök pénteken a magyarcsernyei községbe látogatott, ahol megtekintette az aleksandrovói kultúrotthon felújítási munkálatait, Szerbcsernyén körbejárta a Đura Jakšić szülőházából kialakított múzeumot és tájházat, Klárin (Radojevo) pedig üzembe helyezte az újonnan épített főnyomóvezetéket és nyomásnövelő berendezést.

A klárii vízüzem építését a tartományi kormány a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül 157 millió dinárral támogatta. A kút hozama másodpercenként 12 liter, ami jelenleg kielégíti a szerbcsernyei szükségletet, később, fokozatosan bővítve, a község többi településének vízellátására is elengendő lesz. Ezzel megvalósulhat az a cél, hogy műszakilag, kémiailag és bakteriológiailag megfelelő vízzel lássák el az önkormányzat területén élő polgárokat.

A klárii főnyomóvezetékek és a nyomásszabályozó üzembe helyezése (Vidács Hajnalka felvétele)

A klárii főnyomóvezetékek és a nyomásszabályozó üzembe helyezése (Vidács Hajnalka felvétele)

A projekt a kútszivattyúk cseréjét és a szerbcsernyei vízellátó hálózatához csatlakozó főnyomóvezeték megépítését irányozza elő 7155 méter hosszan, valamint a vezetékek kiépítését és a kútszivattyú működésének szabályozását.

Mirović elnök megtekintette az aleksandrovói kultúrotthon épületének rekonstrukciós munkálatait is. Ennek a beruházásnak az értéke 33,8 millió dinár, ebből az összegből 26 milliót a tartományi költségvetésben, a többit pedig a magyarcsernyei önkormányzat költségvetésében jelöltek meg. A munkálatok magukban foglalják a művelődési ház épületének teljes felújítását, azaz új tető építését, új nyílászárók beszerelését, víz- és szennyvízhálózati munkálatokat, valamint az elektromos vezetékek beépítését. Az épület energetikai rehabilitációja javítja majd az energiahatékonyságot, lehetővé teszi az energiaforrások nagyobb fokú hasznosítását a helyiségek fűtésekor, és csökkenti a fenntartási költségeket.

– A tervünk az, hogy további pénzeszközöket biztosítunk az aleksandrovói Branko Radičević Általános Iskola felújítására – mutatott rá Mirović az iskolalátogatás után, majd hozzátette, hogy a tartományi kormány egyik prioritása az óvodákba, valamint az általános és középiskolákba történő befektetés Vajdaság egész területén.
Mirović Szerbcsernyén körbejárta a Đura Jakšić szülőházából kialakított múzeumot és tájházat, felmérve annak állapotát.

Látogatás Đura Jakšić szülőházába (Vidács Hajnalka felvétele)

Látogatás Đura Jakšić szülőházába (Vidács Hajnalka felvétele)

– Az illetékes intézetekkel elkészítjük a ház helyreállításának projektdokumentációját – jelentette ki Mirović, és hangsúlyozta, hogy a tervek között szerepel a klárii templom helyreállítási projektjének elkészítése is.
Az elkövetkező hetekben megkezdődik a Klári és Szerbcsernye közötti útszakasz felújítása, amit az idén 100.000.000 dinárral támogat a tartományi kormány.

– Egyre többet fektetünk be kisebb közösségekbe azért, hogy ott tartsuk az embereket, és hogy jobb életminőséget biztosítsunk számukra. Folytatjuk ezt a munkát az elkövetkező időszakban is, más településeken, új projektekkel – tette hozzá Mirović.
Vladimir Brakus, Magyarcsernye polgármestere rámutatott arra, hogy az elmúlt hét évtized legnagyobb anyagi támogatását az idén kapta az önkormányzat projektjeihez.

– Ezek a projektek és infrastrukturális beruházások jobb körülményeket és jobb életminőséget biztosítanak majd a községben élőknek – nyilatkozott Brakus.

Az eseményen részt vett Nemanja Erceg tartományi városrendezési és környezetvédelmi titkár, valamint Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár is.

Nyitókép: Az aleksandrovói kultúrotthon felújítási munkálatai (Vidács Hajnalka felvétele)