2024. április 26., péntek

Csatorna- és lámpacsere

Több fejlesztés valósult meg a kishegyesi iskolában – Több elsősre számítanak a következő tanévben

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola a héten több, kisebb értékű beruházást valósított meg. Apró, de fontos fejlesztésekről van szó – számolt be lapunknak Fülöp Valentin iskolaigazgató.

– Az elmúlt napokban két kisebb beruházás is megvalósult az iskolában. Hosszú évek óta gondot jelentett, hogy a régi iskolaépület utcafronton lévő csatornája több helyen ki volt lyukadva. Emiatt nagyobb esőzések alkalmával az esővíz ráfolyt a falra és az ablakokra is. Ezt orvosoltuk most, és kicseréltük az érintett részen a csatornát. A másik beruházás egy fejlesztésünk folytatása volt, az energiatakarékos lámpatestek beszerelése. Ez a projektum már szinte teljesen a végénél tart. Ez alkalommal az iskola ebédlőjében cseréltük ki a régi lámpatesteket új LED-világításra. Az egész iskolában már csak egy tanterem maradt, ahol most hétvégén cseréljük le a régi világítást. Ezzel teljes lesz a beruházás, és az iskola mindhárom épületében energiatakarékos LED-lámpák lesznek. Ez azért is jelentős projektum, mert szemmel látható megtakarítást valósítottunk meg a villanyszámlán – számolt be az igazgató, majd még annyit hozzátett, hogy a csatorna- és a világításcserét az iskola teljes mértékben a saját eszközeiből valósította meg.

Hamarosan itt a szünidő, és az iskolák erre az időszakra tervezik a felújításokat, javításokat. Fülöptől megtudtuk, hogy a kishegyesi iskola két projektummal is pályázott.

– Jelenleg két pályázatunk is van a tartományi oktatási titkárságnál. Az egyik ablakcserére vonatkozik, a másik pedig eszközbeszerzésre. Az ablakok cseréje lassan a végéhez közeledik, valószínűleg még két fázisra lesz szükség, hogy az iskola összes ablakát energiatakarékos PVC nyílászárókra cseréljük. Természetesen, amennyiben nyerünk a pályázaton. Az eszközbeszerzéses kiíráson pedig új asztalokra és székekre pályáztunk egy tanterem számára. Itt is bízunk a pozitív elbírálásban. Megemlíteném még, hogy többek között azért is volt fontos a csatornacsere, mert amennyiben lesz rá anyagi keretünk, akkor újrafestjük a régi iskolaépületet, kívül és belül is – fogalmazott az igazgató.

Hamarosan itt a ballagás, és Fülöp ennek kapcsán elmondta, hogy az idén 31 diák fog elballagni a kishegyesi iskolából. A következő tanévre vonatkozóan pedig több mint 40 elsősre számítanak. Nagyjából 35 magyar tannyelvű elsős várható, és 7 szerb tannyelvű. Az igazgató ezt pozitív tendenciának nevezte, hiszen a tanulók létszámának növekedését jelenti.

Nyitókép: A régi iskolaépület kapott új csatornát (Lakatos János felvétele)