2024. március 29., péntek

Hazája NATO-tagságát sürgette az ukrán elnök Helsinkiben

Ukrajna NATO-csatlakozását sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, az északi országok Helsinkiben tartott csúcsértekezletén, hozzátéve, hogy az ukrán erők nemsokára ellentámadást indítanak az orosz csapatok ellen.

Finn hivatali partnerével, Sauli Ninistővel közös sajtótájékoztatóján Zelenszkij leszögezte: biztos benne, hogy a nyugati államok az ellentámadást követően ellátják a hadsereget korszerű harci repülőgépekkel.

„Az ukrán erők folyamatosan bizonyítják, hogy méltók a támogatásra" – fogalmazott, rámutatva arra, hogy Ukrajna rendszerint nagyobb harctéri sikerek után jut újabb nyugati fegyverekhez.

„Ezért vagyok biztos benne, hogy nemsokára lesz harci repülőgépünk (...) Jobb lenne előbb, könnyebb lenne, de ez így megy, mindenért hálásak vagyunk".

Sauli Nininstö finn elnök a maga részéről elmondta, Finnország nem tudja ellátni Ukrajnát Helsinki tulajdonában álló Hornet vadászbombázókkal, mert a gépek már öregek és mivel kevés európai ország rendelkezik ilyenekkel, az alkatrészutánpótlás is nehézségekbe ütközne.

Az ukrán elnök Helsinkiben is hazája NATO-tagságát sürgette, hozzátéve: Kijevnek addig is szüksége van biztonsági garanciákra, amíg nem csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez.

Leszögezte: Helsinki látogatásának fő célja a NATO-tagságról szóló egyeztetés, valamint az ukrán hadsereg megerősítése.
A tervek szerint Zelenszkij – Ninistővel folytatott megbeszélése mellett – külön-külön találkozik a svéd, a norvég, a dán és az izlandi kormányfővel is.

Niinistö előzetesen azt mondta, a csúcstalálkozón téma lesz Oroszország agressziója Ukrajnában, az északi országok Ukrajnának szánt támogatása, az Európai Unió és a NATO viszonya Ukrajnával, valamint „az igazságos békére tett ukrán kezdeményezés".

Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára bejelentette, helsinki látogatását követően Zelenszkij „nem utazik egyenesen Kijevbe", ám további részleteket nem árult el.

Nyitókép: Vesa Moilanen/AFP/Getty Images