2024. április 26., péntek

Temerinben sem veszik át a tejet

Temerini olvasóink jelezték, hogy az Imlek vállalata bejelentette, hogy az elkövetkező hat napban nem veszi át a tejet a helyi tejtermelőktől. Elmondták, hogy több ezer literről van szó, amivel nem tudnak mit kezdeni, ezért tanácstalanok és segítségre se igen számíthatnak.

Barna Mihály tejtermelő lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy tőlük csütörtök reggel vették át a tejet, majd délután jelentették, hogy a megengedettnél nagyobb aflatoxin mennyiséget mutattak ki benne.

– Ekkor kijelentették, hogy hat napos kizárásra kerül sor, majd péntek reggel mindezek ellenére mégis átvették a tejet. Aznap mintát vettünk a tejből, majd azt kivizsgálás céljából átadtuk Újvidéken az egyetemen. A kapott eredmények szerint 0,136 mikrogramm volt az aflatoxin szintje, ami nagyjából a fele annak, amit az átvevő megállapított – mondta a tejtermelő.

Hozzátette, hogy az elkövetkező egy-két napban megpróbálnak túrót és tejfölt készíteni, de hangsúlyozta, hogy nem tudnák értékesíteni.

– Korábban nem árusítottuk se a túrót, se a tejfölt, nincs piacunk, nem fogjuk tudni eladni. Napi szinten 1000-1200 liter tej van, ami hat napon keresztül több mint 7 ezer litert jelent, amivel nem tudunk mit kezdeni. Sajnálom ezt a hatalmas tejmennyiséget, de egy-két nap után kénytelenek vagyunk azt kiönteni. Próbáltunk néhány magán tejüzemet felkeresni, de egyszerűen senkit sem tudtunk elérni – magyarázta Barna.

A Facebook közösségi oldalon az egyik helyi csoportban közölt hirdetés szerint egyes tejtermelők olcsóbban kínálják a tejet és más tejtermékeket, remélve, hogy ilyen módon valamelyest sikerül értékesíteni a megmaradt tejmennyiséget.

Nyitókép: pixabay.com