2024. március 28., csütörtök

U sudnicama nedostaje jezik manjina

Elvira Kovač: U pravosuđu bi bilo potrebno više zaposlenih pripadnika manjina

Savez vojvođanskih Mađara već 15 godina radi na tome da se postojeća institucionalna mreža sudova i javnih tužilaštva održi u sredinama koje tradicionalno ili u značajnom broju naseljavaju nacionalne manjine, naglasila je Elvira Kovač, narodna poslanica SVM-a na jučerašnjoj prvoj sednici prolećnog zasedanja narodne skupštine. Ona je istakla, da se u naknadnoj reviziji mreže sudova i javnih tužilaštava, pri određivanju njihovog sedišta i područja, u cilju obezbeđivanja ravnopravnog pristupa pravosudnim institucijama, više se pažnje poklanja udaljenosti između pravosudne institucije i stambenog naselja, kao i tome, da nacionalne manjine mogu da komuniciraju i na jezicima, koji su u službenoj upotrebi u sudovima.

Elvira Kovač je istakla, da je za poslaničku grupu SVM-a izazov da u narednom periodu, uzimajući u obzir preporuke OEBS-a, a koje se odnose na potrebu da se pravosuđe učini dostupnijim nacionalnim manjinama, ostvari to, da ako oni koji konkurišu budu ravnomerni prilikom ocenjivanja, da se prednost da onom kandidatu, koji je pripadnik manjine.

Elvira Kovač je rekla da su već započeli pregovore sa ministarstvom pravde po ovom pitanju, na osnovu kojih će biti doneti osnovni propisi koji će omogućiti većem broju pripadnika manjina da se afirmišu u sudovima i javnim tužilaštvima. Ona je ukazala na to, da pored opšteg manjka sudija, po kome nedostaje oko 350 sudija, problem čini i to, što se jezik nacionalne manjine ne koristi u dovoljnoj meri u sudskim procesima, što znači da je pravosuđe na ovaj način nedostupan nacionalnim manjinama.

Istovremeno, ona je istakla da i dalje problem stvara posledica revizije mreže sudova i javnih tužilaštava iz 2008. godine, usled čega je tadašnjih 138 opštinskih sudova svedeno na 34 osnovnih sudova, i samo 8 osnovnih sudova je ostalo u Vojvodini, a broj prekršajnih sudova je sa 173 smanjen na 45. Amandman SVM-a, kojim se tražilo očuvanje osnovnih sudova u Bačkoj Topoli, Senti i Bečeju je tada odbijen, a tek 2013. godine su Bečej i Senta dobili svoje osnovne sudove donošenjem zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, dok je Bačka Topola postala sudska jedinica. Pitanje osnovnih sudova u Kanjiži i Temerinu još uvek čeka na svoje rešenje.

Kovač je rekla, da će SVM podržati izbor onih članova najvišeg organa sudova i javnih tužilaštava, Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, koje u ove organe imenuje narodna skupština. Ona je istakla da je ovo poslednji korak procesa, koji zahteva izmena Ustava koja dotiče pravosuđe.

Na dnevnom redu parlamenta je i imenovanje republičkog ombudsmana. Ovim imenovanjem, republički zaštitnik građana biće imenovan na 8 godina umesto prethodnih 5 godina. Narodna skupština odlučuje o imenovanju Zorana Pašalića za ombudsmana. Opozicija kaže, ombudsman se do sada nije dokazao, jer nije koristio svoja prava pri važnim pitanjima. U međuvremenu, već ima pravo i na penziju, a na kraju mandata imaće 73 godine starosti.

Rozalia Ekres, narodna poslanica SVM-a, je u svom govoru u kasnim popodnevnim časovima, u vezi sa izborom članova Državne revizorske institucije (DRI), istakla značaj ovog organa. U nadležnosti ovog organa, koji kontroliše korišćenje javnih sredstava, nalazi se približno 11.000 korisnika, koji je tokom svog dosadašnjeg rada pouzdanim informacijama doprineo pravilnom upravljanju, transparentnosti i pozivu na odgovornost javnog sektora. Ona je istakla, da poslanici SVM-a podržavaju imenovanje kandidata za članove, dr Duška Pejovića, Marije Obrenović, Nevenke Bojanić, Marijane Simović i Ljiljane Dimitrijević.

Opozicija je u nekoliko slučajeva ukazala, da je trebalo čekati 50 dana da predsednik skupštine Vladimir Orlić sazove prvu sednicu prolećnog zasedanja, koja inače počinje 1. marta, a žalili su se da se čeka i na raspravu o drugim, mnogo važnijim temama, kao što je nemačko-francuskim predlog u vezi sa Kosovom, ili privatizacija Elektroprivrede Srbije.

Nyitókép: Pravosuđe se mora učiniti dostupnijim nacionalnim manjinama, naglasila je Elvira Kovač tokom svog govora (Foto: RTS)