2024. április 19., péntek

Minőségi oktatás minden gyermek számára

Megnyílt a Milan Petrović Forrásközpont Újvidéken

A Milan Petrović Forrásközpontot tegnap délelőtt Branko Ružić oktatási miniszter és Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa nyitották meg, a Milan Petrović Általános és Középfokú Iskola és Diákotthon épületében. Ezzel együtt Szerbiában tíz oktatási intézmény rendelkezik forrásközpont státusszal.

Ezekben az intézményekben szükségleteik alapján támogatják a tanárokat, szülőket és a diákokat, ezek révén a fejlődésben akadályozott gyermekek tanulását elősegítő segítő technológiai eszközökhöz való hozzáférés is bővül. Az eseményen jelen volt Emanuele Giofre, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője is.

A forrásközpontok létrehozását az oktatási minisztérium és az UNICEF által megvalósított A támogatásra szoruló gyermekek egyetem előtti oktatáshoz való egyenlő hozzáférése és befejezése elnevezésű projekt keretében valósul meg.

– 2009 óta számos eredményt értünk el az inkluzív oktatás bevezetésének folyamatában, de a forrásközpontok létrehozása újdonság az oktatási rendszerünkben. Köszönjük az ehhez szükséges támogatást az Európai Unió Küldöttségének, amely 4,5 millió eurós költségvetéssel lehetővé tette ezen projekt megvalósítását, az UNICEF szerbiai irodájának partnerségével, amely 250 ezer eurót különített el erre a célra – hangsúlyozta Ružić.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Minden tevékenységünk során arra törekszünk, hogy az összes gyermek egészséges és boldog legyen, és minőségi oktatást kapjon, hogy megerősítsük a képességeiket. Ezt a minőséget a saját készségeink és kompetenciáink fejlesztésével is biztosítjuk. Büszke vagyok az iskolában dolgozó több mint 300 alkalmazottra és a körülbelül 1200 diákra, akik nap mint nap megmutatják, milyen különlegesek. Kívánom, hogy az elkövetkező időszakban is ügyeljenek arra, hogy minden itt élő gyermek szeretetben, támogatásban és a lehető legjobb oktatásban részesüljön – tette hozzá az oktatási miniszter.

A megnyitón Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa átadta a tanulásban segítő technológiai eszközöket, Violeta Strahinjević iskolaigazgatónak, és köszönetet mondott Dejana Kostadinovának, a szerbiai UNICEF igazgatójának, aki támogatta az iskola azon törekvéseit, hogy minden gyermek számára egyenlő esélyeket és a minőségi oktatáshoz való hozzáférést biztosítson.

Az esemény végén az oktatási miniszter tanúsítványt adott át az iskolaigazgatónak, a Forrásközpont létrehozásáról, a Milan Petrović oktatási intézményben, valamint bemutatták az új technológiai eszközöket, és megtekintették az iskola tanulóinak alkotásaiból létrehozott kiállítást.

Nyitókép: Fotó: Dávid Csilla