2024. április 26., péntek

Jezik je stisak ruke između generacija

Vojvodina će ove godine biti domaćin glavnih manifestacija nedelje mađarskog jezika

– Savez za negovanje maternjeg jezika iz Mađarske razmišlja o naciji u celosti. Prošlost i budućnost jezika čine generacije držeći se ruku pod ruku, naglasila je juče Judit Juhas, predsednica Saveza za negovanje maternjeg jezika iz Mađarske, na otvaranju programa niza manifestacija povodom nedelje mađarskog jezika. Ovogodišnji moto ove manifestacije: Jezik je stisak ruke između generacija.

Ovaj dugogodišnji, obimni niz programa ove organizacije iz Mađarske odvijaće se do sledećeg utorka na nekoliko lokacija: u Subotici, u Kanjiži, u Novom Sadu, u Adi, u Senti, u Kikindi, u Totovom Selu i u Bečeju, kao i u više naselja u matici. Organizuje se više od pedeset događaja, od akademskih konferencija, kroz književne kafiće i izložbe fotografija, do takmičenja u poznavanju maternjeg jezika.

Judit Juhas je donela knjigu o Petefiju na poklon u Suboticu (Fotografisao: Edvard Molnar)

Judit Juhas je donela knjigu o Petefiju na poklon u Suboticu (Fotografisao: Edvard Molnar)


Na svečanom otvaranju okupljene je pozdravio dr Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarsko nastavnom jeziku u Subotici (UFMNJS), a potom je Judit Juhas podelila svoje misli o maternjem jeziku. Kako je istakla, nedelja mađarskog jezika je prvi put organizovana 1967. godine sa ciljem, da poveća vrednost i integritet mađarskog jezika.

– Zadatak svake generacije je da prenese „svoj” jezik sledećoj, ali je njegova dužnost i da se interesuje za jezičke navike svojih predaka. Naš maternji jezik ne bi postojao, i ne može postojati bez stiska ruke između generacija. Jezik, kako se je upotrebljavali naši roditelji, bake i deke, prabake i pradede, je u isto vreme i istorija tog doba, jer se način razmišljanja naših predaka i mađarska stvarnost njihove sudbine ogleda u njihovom rečniku, metaforama, izrekama i molitvama. Vrednost je što smo Mađari i što možemo da govorimo mađarski, naglasila je Judit Juhas.

Bela Debreceni-Dropan, predsednik Saveza za istoriju zavičaja iz Mađarske, istakao je da treba slaviti mađarski jezik, jer on je ono što nas spaja, a zatim dodao da ovaj niz manifestacija daje priliku svim učesnicima da se nedelju dana aktivnije bave svojim maternjim jezikom, sa ovim najvažnijim sastavnim elementom nacionalnog identiteta.

Nakon otvaranja usledila je konferencija lingvista.

57. Nedelja mađarskog jezika održava se pod pokroviteljstvom potpredsednika Vlade Mađarske, Žolta Šemjena. Glavni sponzori programa su Fondacija za mađarsku kulturu i Kulturna agencija „Petefi”.

(Fotografisao: Edvard Molnar)

(Fotografisao: Edvard Molnar)


Na svečanom otvaranju su posebno pozdravljeni Đerđ Balog, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Silvia Palfi, načelnica odeljenja Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, dr Katalin Kaić, profesor emeritus UFMNJS, Ramona Tot, članica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine zadužena za upotrebu službenog jezika, Ibolja De Negri, predsednica Udruženja mađarskih pedagoga severne Bačke, Aniko Jeras, direktorka Regionalnog centra za stručno usavršavanje nastavnika, Mikloš Blanko, strateški i komunikacioni saradnik Saveza za negovanje maternjeg jezika iz Mađarske, i dr Kristina Zekan, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Ungvaru.

Nyitókép: Judit Juhas otvara programski niz manifestacija pod nazivom „Nedelja mađarskog jezika” (Fotografisao: Edvard Molnar)