2024. április 23., kedd

Még lehet jelentkezni a kamenicai középiskolába

Pásztor Bálint: Joggal várjuk el, hogy fiataljainkból a szerb fiatalokkal egyenrangúan válhasson rendőr

A rendőri hivatás iránt érdeklődő fiatalok számára tett közzé felhívást a Belügyminisztérium, ennek értelmében a 2023/2024-es tanévtől 210 fiatal nyerhet felvételt a kamenicai Jakov Nenadović Középiskolába. Pályázni április 18-ig lehet. Az alapfeltételek a következők: szerb állampolgárság, legalább egy éve bejelentett lakóhely az országban, büntetlen előélet, továbbá a jelentkezőnek 17 évesnél fiatalabbnak kell lennie – utóbbi feltétel vonatkozásában szeptember 1-jét, azaz a tanévkezdés napját veszik figyelembe. Az elimináció elvén alapuló felvételi általános orvosi vizsgálatból, fizikai alkalmassági vizsgálatból, pszichikai alkalmassági vizsgálatból és szakorvosi vizsgálatból áll.

A diákok, akik felvételt nyernek, elszállásolásra és ellátásra szereznek jogot a Belügyminisztérium működtette diákotthonban. A tankönyveket, a képzés során szükséges felszerelést és ruházatot szintén az intézmény bocsátja a fiatalok rendelkezésére. A legfeljebb háromnapos felvételi vizsgával kapcsolatos kiadások – például útiköltség és az orvosi vizsgálat díja – a jelentkezőket, illetve szüleiket terhelik.

A szülő vagy a gyám a következő dokumentumokat köteles mellékelni a jelentkezési formanyomtatványhoz (utóbbit rendőrállomáson lehet igényelni vagy letölteni a www.ssup.edu.rs oldalról): eredeti születési anyakönyvi kivonat, hat hónapnál nem korábban kiállított eredeti szerb állampolgársági bizonylat, eredeti bizonylat a lakóhelyről, hat hónapnál nem korábban kiállított bírósági bizonylat arról, hogy a jelentkező büntetlen előéletű, és nem folyik ellene büntetőeljárás (Felsőfokú Bíróság állítja ki), kivonat az egészségügyi nyilvántartásból (a formanyomtatványt rendőrállomáson lehet igényelni, vagy letölteni a www.ssup.edu.rs oldalról), és a kitöltött kérdőívet (a formanyomtatványt rendőrállomáson lehet igényelni, vagy letölteni a www.ssup.edu.rs oldalról). A jelentkezési dokumentációt személyesen a kamenicai Jakov Nenadović Középiskolában (Železnička, azaz Vasút utca 22.) vagy a jelentkező lakóhelye szerint illetékes rendőrállomáson adhatják át a szülők, illetve a gyámok. Az egyéb részletekről a https://www.ssup.edu.rs/ honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Dr. Pásztor Bálint egyetemi docens és a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője jelentkezésre buzdította a magyar fiatalokat. Lapunknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a VMSZ évtizedek óta küzd azért, hogy a részarányos foglalkoztatás a gyakorlatban is megvalósuljon, a közigazgatásban és az igazságügyben egyaránt. Hozzátette, a kilencvenes évek hozadéka és következménye, hogy a szerbiai magyarok, illetve a többi nemzeti kisebbségi közösség képviselői minden állami szervben messze a létszámuk alatt vannak jelen.

– Mi konkrét lépéseket tettünk annak érdekében, hogy ez megváltozzon, ám a változás csak lassan következik be, hiszen több évtizedes lemaradást kell pótolni. Több törvénybe is beiktattuk a részarányos foglalkoztatásra vonatkozó elvet, nevezetesen azt, hogy amennyiben a közigazgatásban ugyanannak a pályázatnak a keretében egy, magát az adott nemzeti kisebbségi közösség képviselője és egy, magát a többségi nemzet képviselőjének valló személy jelentkezik, akkor a nemzeti kisebbségi közösséghez tartozó személyt kell előnyben részesíteni. Azt is sikerült elérnünk, hogy a rendőrség, illetve a tűzoltóság vonatkozásában a kettős állampolgárság ne zárja ki a munkavállalást. Ehhez a rendőrségről szóló törvényt kellett módosítani, majd a vonatkozó szabályzatot. Ennek folyományaként a vajdasági magyar kettős állampolgárok minden további nélkül elhelyezkedhetnek a rendőrségen. Lobbitevékenységünkről szintén nem szabad megfeledkezni. Közösségi oldalamon és a médiában már korábban is arra buzdítottam a fiatalokat, hogy ha pályáznak, keressenek meg, hiszen a miniszterrel és az államtitkárokkal beszélgetve odahathatunk, hogy nagyobb eséllyel pályázzanak, természeseten amennyiben eleget tesznek a feltételeknek. Akár nekem, akár a VMSZ hivatalában is jelezhetik a fiatalok, ha jelentkeztek. A képviselői munka részének tekintem, hogy amennyiben tudomásom van arról, hogy vajdasági magyar jelentkezett rendőrnek vagy tűzoltónak, akkor megpróbáljak közbenjárni érdekükben – fejtette ki Pásztor Bálint.

Válaszolva kérdésünkre, hogy mit üzen azoknak, akiknek fenntartásaik vannak a belügyminisztériumi, illetve a rendőrségi munkavállalással kapcsolatban, megjegyezte: a múlt század kilencvenes éveiben kialakult berögződések elleni küzdelem hosszadalmas. Az első lépés, nevezetesen a megfelelő jogszabályi háttér kialakítása, volt az egyszerűbb, míg a bizalom visszaállítása jóval időigényesebb – emelte ki. Rámutatott, azért fontos, hogy adott esetben minél több magyar rendőr legyen, mert a magyarok is Szerbia adófizető polgárai, így joggal várják el, hogy fiataljaikból a többségi nemzet fiataljaival egyenrangúan válhasson rendőr, tűzoltó, bíró vagy ügyész. A hivatalos nyelvhasználat szempontjából ugyancsak lényeges, hogy azokban a helyi önkormányzatokban, amelyekben a magyarok hagyományosan és nagyobb számban élnek, a polgárok anyanyelvükön kommunikálhassanak a rendőrséggel is – hangsúlyozta.

A nyelvismeret nem akadály

SrđanĐurđevićrendőrőrnagy, a Szabadkai Rendőrparancsnokság munkatársa a subotica.com hírportálnak nyilatkozva ugyancsak jelentkezésre bátorította a magyar ajkú fiatalokat. Az alkalmasságot szerb nyelven mérik fel, ám ez nem akadály, hiszen elegendő az alapvető nyelvismeret – mondta.