2024. május 20., hétfő

Állami segítség a tejtermelőknek

Temerini és szenttamási gazdákat látogatott meg a mezőgazdasági miniszter

A szenttamási látogatásról ITT olvashatnak.

A szerb kormány jóváhagyásával ma megjelentetik azt a közbeszerzési eljárást, amelyre a tejtermékeket felvásárló édességipari gyárak jelentkezhetnek – jelentette be Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető tegnap két gazdaságot is meglátogatott: Temerinben a Faragó családnál járt, Szenttamáson pedig Gordana Ivić gazdaságának működését ismerhette meg. A munkalátogatáson a tejtermelők helyzetéről érdeklődött, akik a felhalmozott tejmennyiség miatt a felvásárlási ár csökkenésével vagy a szerződések felbontásával kénytelenek szembenézni a hazai piacon. Az állam és az illetékes tárca több intézkedéssel is igyekszik könnyíteni a gazdák problémáin – mondta a mezőgazdasági miniszter.

A temerini Faragó család gazdaságából naponta 500 liter tejet adnak át felvásárlásra (Fotó: Tóth D. Lívia)

A temerini Faragó család gazdaságából naponta 500 liter tejet adnak át felvásárlásra (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Jelenleg nagy mennyiségű tejpor halmozódott fel a hazai piacon, így az állam lehetőséget nyújt a felvásárlóknak arra, hogy minél gyorsabban kiürítsék a készletet. A felhívás egyik feltétele az, hogy a gyárak hazai tejből készült termékeket vásároljanak: az állam fedezi az árkülönbséget, így a felvásárlók sem szenvednek kárt. Ezzel segíteni szeretnénk a gazdáinknak abban, hogy továbbra is értékesíteni tudják a tejet a hazai piacon – utalt az állami intézkedés céljára a Tanasković.

A tárcavezető a munkalátogatáson kitért azokra a támogatási vonalakra is, amelyekkel a gazdák befektetéseihez járul hozzá az általa képviselt minisztérium, de az eAgrar rendszer működésének jelentőségét is kiemelte.

Az eAgrar rendszert Faragó László temerini tejtermelő szerint a fiatal gazdák probléma nélkül használják, és jelentősen könnyíti az állami szubvenciók átláthatóságát – válaszolta Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter kérdésére a helyi gazda, aki otthonában fogadta a tárcavezetőt. A család ugyanis saját telkén gazdálkodik, jelenleg a 30 fejőstehén mellett 20 üszőt és 20-25 marhát is tart. Naponta 500 liter tejet adnak át az újvidéki tejfeldolgozó üzembe – mesélte a helyi termelő, aki az újságírók kérdésére kitért az állami támogatásokra is.

Temerinben az újsoriak is csatlakoztak a községi vezetés képviselőihez a mezőgazdasági miniszter látogatásán (Fotó: Tóth D. Lívia)

Temerinben az újsoriak is csatlakoztak a községi vezetés képviselőihez a mezőgazdasági miniszter látogatásán (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Többnyire elégedettek vagyunk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az állam biztosít a tejtermelőknek. Van olyan időszak, amikor várni kell a pénzre, de lényegében a tejprémiumot és a szubvenciókat is kifizeti az állam. Ha a gazda alkalmazkodik a támogatások üteméhez, akkor megtalálhatja a számításait. A mi esetünkben a feleségem és jómagam végezzük a szükséges teendőket, és mérsékelt keretek között ugyan, de el tudjuk tartani a családunkat a gazdaság jövedelméből – tért ki kérdésünkre a megélhetés biztosítására a temerini fiatal tejtermelő.

A helyi gazdákat a temerini önkormányzat is támogatja – mondta a munkalátogatáson Mladen Zec, Temerin polgármestere.

– A községi vezetés döntése értelmében a helyi gazdák hiteleinek kamatjait támogatjuk a közös büdzséből. Ezt az intézkedést már 2015-től érvényesítjük. Emellett folyamatosan kapcsolatban vagyunk a helyi termelőkkel, és tartományi, illetve köztársasági szinten is képviseljük érdekeiket. Gazdáinkat értesítjük az aktuális pályázati lehetőségekről, segítjük őket a szükséges dokumentáció beszerzésében és a pályázásban is. Nemrégiben négy helyi állattenyésztő pályázatát támogattuk a mezőgazdasági minisztérium kiírásán: a temerini önkormányzat biztosította annak a 19 tonna merkantil kukoricának a szállítását is, amelyet a gazdáink az illetékes tárca kiírásán nyertek – emelte ki a polgármester a sajtó érdeklődésére.

A minisztert a munkalátogatásra Vladimir Galić tartományi mezőgazdasági titkár és Srđan Kružević, a Vajdasági Vizei Közvállalat igazgatója is elkísérte.

Nyitókép: A temerini Faragó család gazdaságából naponta 500 liter tejet adnak át felvásárlásra (Fotó: Tóth D. Lívia)