2024. április 19., péntek

Uči na mađarskom jeziku!

U Novom Sadu su učenici sedmog i osmog razreda mogli da se upoznaju sa nastavnim planom i programom i ponudom pet srednjih škola

Povodom početka upisa u prvi razred osnovne škole, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podseća roditelje da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da svoju decu upišu u odeljenja u kojima se obrazovanje odvija na maternjem jeziku. Ministarstvo u svom saopštenju poziva i ohrabruje zainteresovane da iskoriste ovu priliku i iskoriste prednosti obrazovanja na maternjem jeziku.

U Srbiji oko 60.000 učenika na različitim nivoima obrazovanja uči na jednom od manjinskih jezika, navodi se, između ostalog, u saopštenju ministarstva.

Serija informativnih predavanja o novosadskim srednjim školama na mađarskom nastavnom jeziku održana je u subotu u Studentskom domu „Evropa“. Budućim prvacima predstavili su se Medicinska škola „7. april“, Gimnazija „Svetozar Marković“, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Futog“, Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ i Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“. Pored srednjih škola i gimnazije, učenicima i roditeljima predstavljeni su i internati u Novom Sadu.

Anamarija Viček (Fotografisao: Andraš Otoš)

Anamarija Viček (Fotografisao: Andraš Otoš)

Anamarija Viček, rukovodilac Projekta za obrazovanje na mađarskom jeziku u Novom Sadu, rekla je da su, nakon osnaživanja vrtića i osnovnih škola, prošle godine postavili cilj da obuhvate i srednje škole.

– Smatramo da je veoma važno da srednje škole na mađarskom jeziku nastupe zajedno, jer ovde u Novom Sadu one ne rade jedna protiv druge, već jedna za drugu, i što više dece uspemo da privučemo u Novi Sad, to će biti važno za mađarsko obrazovanje u Novom Sadu.

– Nije slučajno što ovu zajedničku prezentaciju održavamo u Studentskom domu „Evropa“, jer želimo da učenicima izvan Novog Sada pokažemo perspektivu da ako pri odabiru srednje škole izaberu obrazovanje na mađarskom jeziku u Novom Sadu, mogu da se naviknu na život u gradu, gde kasnije mogu da odaberu i visokoškolsku ustanovu, i da nastave učenje ili na mađarskom, ili na srpskom jeziku. Studentski dom „Evropa“ predstavlja sigurnu tačku u njihovom akademskom napretku, što, smatram, ne treba zanemariti, rekla je Anamarija Viček. Ona je naglasila da deca upisana u novosadske srednje škole na mađarskom jeziku dobijaju besplatno udžbenike, koje obezbeđuje Projekat za obrazovanje na mađarskom jeziku u Novom Sadu i Centar omladine vojvođanskih Mađara.

– Došla sam na današnje informativno predavanje jer je na mađarskom jeziku, a i moja sestra je prošle godine tu izabrala srednju školu, pa se i meni dopalo. Želim da nastavim školovanje u srednjoj poljoprivrednoj školi i stanovaću u Domu za učenike „Apacai“, saznali smo od Davida Kesegija, učenika sedmog razreda škole „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu.

Tokom niza predavanja učenici i nastavnici su predstavili svoje srednje škole (Fotografisao: Andraš Otoš)

Tokom niza predavanja učenici i nastavnici su predstavili svoje srednje škole (Fotografisao: Andraš Otoš)

– Naš sin želi da nastavi školovanje u poljoprivrednoj školi, a ćerka se školuje u medicinskoj školi u Novom Sadu, i takođe stanuje u Novom Sadu. Mislim da uče više kada stanuju u internatu. Za nas je stanovanje u internatu lakše zbog putovanja. Ovde, u Novom Sadu, uslovi su dobri, sviđa mi se i internat i škola, rekla je Žužana Fizereši iz Bačkog Petrovog Sela.

Lidija Berta je učenica Srednje medicinske škole „7. april“. Ona i njene kolege iz odelenja su prilikom predstavljanja govorili o prednostima ove srednje stručne škole.

– Jako volim zdravstvo, volim da pomažem ljudima. Istina je da u ovoj školi morate stalno da učite i da vam um mora biti veoma brz. Ovu školu preporučujem ljudima koji vole adrenalin, koji su zainteresovani za zdravstvo i koji su u stanju da uče. Idemo i na vežbe, u drugom razredu smo bili u bolnici u Kamenici. Praksa je zanimljivija od teorije, iako je mnogo stresnija i teža.

Gabriela Hajzler radi kao nastavnica u Srednjoj stručnoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“.

– Ove godine se u našoj školi otvara smer likovni tehničar na mađarskom nastavnom jeziku, koji deci daje osnovni nivo likovnog znanja. Atmosfera u našoj školi je opuštena i neposredna, ali se dosta bavimo i decom. Sa svakim učenikom radimo individualno, vodeći računa o njihovim talentima, interesovanjima, likovnom senzibilitetu, rekla je Gabriela Hajzler.

Nyitókép: (Fotografisao: Andraš Otoš)