2024. április 25., csütörtök

Hála és köszönet

A magyarcsernyei Szekula Mária 100. születésnapját ünnepelték

Szekula Mária 1923. március 29-én született. Mária, a háztartás vezetése mellett, családjával jószágtenyésztéssel és főként földműveléssel foglalkozott. Ahogyan azt lányától, Csányi Angélától megtudtuk, a kishatárban, Magyarittabé és Tamásfalva alatt béreltek földeket, illetve oda jártak dolgozni napszámba.

– Kocsival és lóval jártak a határba, már virradatkor indultak. Akkoriban ez egy életforma volt, mindenki így csinálta. Sokszor mesélte édesanyám, hogy hajnalban elmentek szárat vágni. Akkoriban felkúpolták a szárat, és arra külön ügyeltek, hogy a sor szépen álljon. Amikor beálltak a sor elejére, és látták, hogy az első szárkúp bármelyiket nem takarja el teljesen, visszamentek, szétbontották azt, és újrakúpolták – emlékezett vissza Mária néni lánya.

– Magyarittabé alatt van egy kút. Egy alkalommal, amikor hajnalban mentek a határba, és ki akarták fogni a lovakat, a kocsi beleborult abba a kútba. Sokszor mesélte, hogy a ló is beleesett, de mivel a rúd nem egyenesen, hanem keresztbe esett bele, így az a lovat megfogta. Egy szürke és fehér ló volt, Fricinek hívták, és sokszor emlegette, hogy akkor a Frici nem esett a kútba. Természetesen a környéken dolgozó napszámosok a segítségükre siettek – folytatta a visszaemlékezést Csányi Angéla.

Sajnos Mária nénivel nem tudtunk beszélgetni, ugyanis 98 éves kora óta egyre kevesebbet beszél, és egyre kevesebbet mozog. Mint azt lányától megtudtuk, 94 éves korában vastagbélrákkal műtötték meg. Orvosai is meglepődtek azon, hogy mennyire erős a szervezete, szívének az állapotát ugyanis egy egészséges hetvenéveséhez hasonlították, és elmondhatjuk azt is, hogy egyetlen kemoterápia, illetve sugárkezelés nélkül gyógyult ki a rákból. Azóta is szeret enni, inni, mindent elfogyaszt és megköszön. Az ételt, a vizet, családja szeretetét, gondoskodását. Sosem panaszkodik.

Mária néninek három gyermeke született, egy fia, Szekula Sándor, aki szintén Magyarcsernyén, és még egy lánya, Vencel Ida, aki Nagybecskereken él. Összesen hat unokája és nyolc dédunokája van.

Mária néniék négyen voltak testvérek, három lány és egy fiú. Ő volt közöttük a legidősebb, és ma már csak ő él a négy testvér közül. Születésnapját vasárnap ünnepelték szűk családi körben.

Nyitókép: Mária néni két lányával és fiával (Fotó: családi album)