2024. április 24., szerda

Amerikai menyasszony

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulatának vendégjátéka

Szombaton este a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület kultúrotthonában vendégszerepelt. Lőrinc Miklós Amerikai menyasszony című vígjátékát adták elő Lackó Farkas Erzsébet rendezésében.

A rendező az előadás kapcsán elmondta, hogy a írónak még számos jó darabja van. Hozzátette, hogy a szöveg viszi a játékot, könnyű színdarab játékra is, és a szöveg elsajátítására is. Az előadás témája olyan aktuális kérdéseket is érint, mint az elvándorlás, a kivándorlás kérdése.

– Ez a vígjáték az 1900-as évek elején íródott, tehát az akkori világban, és a közelmúltban is aktuális volt ez a kérdéskör, tehát görbe tükröt állít egy jelenkori folyamatnak is – hallottuk Lackó Farkas Erzsébettől.

Az egyesület számára kiemelten fontos a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítsége, ami abból áll, hogy háromszor szakmai segítséget kérhetnek, rendezői, színészi vagy csak egyszerű tanácsadói szempontból.

– Erre azoknak van lehetősége, akik részt vesznek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, és mi hálásak vagyunk ezért a segítségért – zárta gondolatait Lackó Farkas Erzsébet.

Szántó Tivadar, aki Badacsonyi szerepébe bújt, elmondta, hogy a próbákat már január végén elkezdték és körülbelül hat hétig készültek a tóbai bemutatóra. Azóta vendégszerepeltek Tordán, Nagykikindán és Magyarcsernyén. Hozzátette, hogy húsvét előtt ismét színpadra lépnek Tóbán, ugyanis a bemutatóról sokan lemaradtak, utána pedig gőzerővel készülnek az idén Topolyán megrendezendő Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. Találkozójára.

Nyitókép: Pillanatkép az előadás végéről (Vidács Hajnalka felvétele)