2024. április 20., szombat

Hagyományaink tovább élnek

Hangulatos Húsvétváró kiállítást rendeztek Felsőhegyen

Az eseményhez kapcsolódo fotógalériát ITT tekintheti meg.

Szombat délután Húsvétváró kiállítást szervezett a felsőhegyi Könyvtár Kör civil szervezete. A második alkalommal megtartott rendezvényre nagy volt az érdeklődés, sok helyi és a környező településről érkező vendég látogatott el a felsőhegyi Művelődési otthon épületébe. Több hagyományápoló csoport készült húsvéti ételekkel és termékekkel, ezt követően pedig művelődési műsor várta az érdeklődőket. Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy egy közösség jövőjét kulturális teljesítménye is meghatározza.

Gulyás Réka felvételei

Gulyás Réka felvételei

– Sokan sokfélét gondolunk hagyományainkról a zene, a szó, a muzsika, az ének, a meséink, a tojásfestés és a mindennapjainkat átszövő tetteink is a hagyományainkról és a szokásinkról szólnak. Minden nap, ha odafigyelünk, megéljük a csodát, a hagyományokból szőtt életünk csodáját. Kultúránk megmutatja, hogy kik voltunk és kik vagyunk, ez identitásunk öntőformája. Ehhez kellenek önök és kellenek azok is, akik az ilyen eseményeket megszervezik. A felsőhegyi Könyvtár Kör szervezetének tagjai visszanyúlnak a múltba és ugyanakkor megszépítik a jövőt és építik az itteni közösséget – tette hozzá a polgármester és sok szeretettel köszöntötte a jelenlévőket.

Dr. Szőke Anna néprajzkutató is ellátogatott a rendezvényre

Dr. Szőke Anna néprajzkutató is ellátogatott a rendezvényre

Dr. Szőke Anna néprajzkutató kedves szavaival bátorította a jelenlévő hagyományápoló csoportokat és elmondta mennyire fontosak az ilyen és ehhez hasonló rendezvények.
– Szemet gyönyörködtető, amit itt látunk, nagy tisztelettel köszöntöm azokat, akik vállalták, hogy ma kiállítják tárgyaikat, ételeiket, süteményeiket. A répatortától kezdve különböző nyuszi formákig megtalálható minden. Adjuk tovább hagyományainkat gyermekeinknek, hiszen elengedhetetlen, hogy akárhol élnek is majd a világban, ne feledjék el, hogy ezek a mi hagyományaink, magyar néphagyományok. Fontos, hogy ezt ők is éltessék majd mindenhol, bármerre is járnak – mondta Dr. Szőke Anna.

A felsőhegyi Czinege óvoda csoportja egy táncos összeállítással készült

A felsőhegyi Czinege óvoda csoportja egy táncos összeállítással készült

Színpadra léptek a felsőhegyi Czinege óvoda óvodásai, a Népdal Barátok Klubja Ifjúsági tagozata, Fajka Flórián és Gombos Lara, valamint a Törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszavirág néptánc csoportjának tagjai is.
– Második alkalommal szervezzük meg kiállításunkat, melynek az a célja, hogy a húsvét körüli népszokásokat felelevenítsük. A környező települések hagyományápoló csoportjait hívtuk vendégül, akik a Vajdaság hagyományos ízeit szeretnék tovább örökíteni az utókor számára. Vendégeink Keviből, Zentagunarasról, Tornyosról, Bogarasról, Zentáról, Valkaisorról, Ada határról érkeztek – mesélte Kaszás Ibolya a Könyvtár Kör elnöke.

Nyitókép: A felsőhegyi Czinege óvoda csoportja egy táncos összeállítással készült