2024. április 24., szerda

Jó és látványos eredmények Magyarkanizsán

Sikeres pályázatok is segítik a fejlődést

Minden Magyarkanizsa községbeli település sorra kerül, ami a fejlesztéseket illeti, ezt tapasztalhatják az ott lakók is. Néha egészen kis lépéssel, máskor nagyot ugorva történik előrelépés, hol hogy engedi a takaró és a pályázatok. A közelmúltban két szerződést is aláírtak annak érdekében, hogy most épp Horgoson és Magyarkanizsán kezdődhessenek meg a fontos munkálatok. Fejsztámer Róbertet, Magyarkanizsa község polgármesterét ezekről az időszerű jó hírekről és a közeljövő terveiről is kérdeztük.

Milyen út vezet egy-egy ötlet megvalósulásáig?

– Önkormányzatunknak már hosszú ideje az az elve, hogy átgondolt, elkészített, naprakész engedélyes tervekkel kell rendelkeznünk a községünket alkotó tizenhárom település fejlesztése kapcsán: legyen szó infrastruktúráról, kultúráról vagy épp szociális területről. Nem tudjuk előre, hogy mikor, mekkora összegre írnak ki pályázatot, ezért nekünk már előre kidolgozott programokkal kell rendelkeznünk az általában szűkös beadási határidő miatt.

Két sikeres pályázattal újabb törekvések valósulhatnak meg a községben, Horgoson szennyvízhálózat-kiépítés, Magyarkanizsán aszfaltozás. Milyen fejlődést eredményeznek Magyarkanizsa és Horgos lakosainak életében ezek a nyertes projektek?

– A Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán való sikeres részvétellel egy százmillió dinár értékű kommunális infrastruktúra-fejlesztést tudunk megvalósítani Horgoson, aminek jövőre folytatása is lesz. A másik közelmúltbéli sikerünk pedig az Önkormányzati Minisztériumnál nyert támogatás a magyarkanizsai ipari zóna infrastrukturális kiépítésére, ahol már évek óta földes úton kénytelenek közlekedni nemcsak az ott élők, hanem a munkavállalók is. Ez a szakasz, a Fehér Ferenc utca folytatásaként összeköti a város központját a zentai és horgosi úttal is, mely a tervek szerint az év második felére elkészül.

A pályázat másik része pedig az önkormányzat számítógép-hálózatának bővítésére ad lehetőséget, hogy a polgárokkal való ügyintézés minél gördülékenyebb és hatékonyabb legyen a városháza ügyfélfogadó központjában.

A nyertes pályázatokon kívül milyen törekvésekről lehet még beszámolni?

– A kulturális minisztériumnál, az oktatási titkárságnál is pályázunk, de ez csak néhány a sok közül. Minden adódó lehetőséget megragadunk, előkészítjük a terveket, ehhez pedig előre kell látni a tervezési folyamatokat. Reményeim szerint amikor majd politikusként és polgármesterként visszatekintek a négyéves ciklusra, elmondhatom, hogy mind a tizenhárom településünkön történtek ez alatt az idő alatt fejlesztések, akár művelődési házak renoválására, akár vízvezetékre vagy épp aszfaltozásra gondolunk. A legfontosabb, hogy minden település a négy év alatt sorra kerüljön, ehhez pedig elő kell teremteni szép sorjában mindegyik projekthez az önrészt is, melyek jelentős összegek. Magyarkanizsa község önkormányzatának azonban nagy segítséget jelent a jó koalíciós viszony, így a VMSZ hátszelével és támogatásával általában meg tudjuk valósítani azokat a projekteket, amelyeket eltervezünk.

Hogyan határozzák meg, hogy mely tennivalók élveznek elsőbbséget?

– Hosszadalmas és összetett feladatról van szó, ezért kell idejében hozzálátni. A helyi közösségek adnak ötleteket és mondják el kéréseiket a fejlesztésekre vonatkozóan. Ezekről aztán az önkormányzaton belül a tanácstagok és a közigazgatás szakdolgozói tesznek javaslatot, hogy mely projektek kivitelezhetőek. Nem tervezhetünk mindent egyszerre, alaposan fontolóra kell vennünk, hogy mit és hol, mekkora összegből valósítunk meg. Mindig egy olyan prioritáslistát próbálunk meg közösen kialakítani hármas egységben a helyi közösség, a közigazgatási szakdolgozók és a politikum részvételével, ami reális alapokon nyugszik. Jó, ha visszafelé is tudunk tekinteni, statisztikát készíteni, ami Magyarkanizsa esetében éves szinten 250–300 millió dináros támogatási keretet mutat. Ekkora összegben szoktunk gondolkodni pályázatok tekintetében.

Kisebb-nagyobb lépéseket téve erre az évre mi az a terv, ami jelentős változást hozhat?

– Elkészült Magyarkanizsa település két központi parkjának (a városháza és a Cnesa előtti) és sétálóutcájának teljes tervdokumentációja. Ez mintegy 300 millió dináros összértékű fejlesztés, ami hatalmas számunkra, hiszen a teljes évi költségvetésünk egyharmadát teszi ki. Idegenforgalmi tekintetben is jelentős lépés lenne a község számára e terv megvalósulása.

A kerülőút kiépítésére is pozitív jelzéseket küld az építésügyi minisztérium. Azért kapcsolom össze ezt a kettőt, mert a központ turisztikai átalakítása és egy zöld oázis kialakításának előfeltétele, hogy a teherjárművek ne haladjanak át a városközponton. Minden mindennel összefügg.

A nagy léptékű beruházások is készülőben vannak. A 2023-as év sokkal jobb és látványosabb eredményeket is hoz, mint amilyeneket reméltünk a múlt év végén, amikor még a növekvő energiaárak foglalták le gondolatainkat. Most így március végén úgy látom, hogy továbbra is stabil a költségvetés, és engedi, hogy fejlesztésekben gondolkodjunk. Ha ez így folytatódik, és semmi nem akadályozza meg a terveinket, akkor jó eredménnyel zárjuk az évet.

Nyitókép: Magyarkanizsa önkormányzatának felvétele