2024. április 20., szombat

Megmaradni magyarnak

Nyílt nap a bánáti szórványkollégiumokban

Első ízben szerveztek nyílt napot a bánáti katolikus kollégiumokban. Szerdán a leendő kollégisták és középiskolások megismerkedhettek a lakhatási körülményekkel a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumban és a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégiumban, és tájékoztatót kaptak az anyanyelven való továbbtanulási lehetőségekről is. Több mint negyven leendő magyar középiskolás és kollégista, valamint szülő jött el a találkozóra, amelynek a kezdeményezője Kalapis Sztoján, az Emmausz kollégium igazgatója volt.

– Az a cél, hogy a többi diákkal, az idősebb diákokkal létrejöjjön a kapcsolat, a fiatalok megismerjék egymást és segítsenek egymásnak. Ez egy komoly program, és remélem, hogy beválik. Remélem, hogy mostantól kezdve, a jövőben is megszervezzük – hallottuk Sztoján atyától.

A kezdeményezéshez csatlakozott a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium is.

– Nagyon fontos, hogy a lányok tudják, létezik ilyen kollégium. Nagybecskerek központjában minden középiskolához nagyon közel vagyunk. Hatvan férőhelyes az intézményünk. Pillanatnyilag teltházzal működünk és nagyon reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz – mondta Karl Jenő, a leánykollégium megbízott igazgatója.

A leendő kollégisták tájékoztatót kaptak arról is, hogy őszre mely nagybecskereki középiskolákban nyílnak magyar osztályok.

– A nagybecskereki középiskolákban a magyar nyelvű oktatás szeptembertől is ugyanolyan szakirányzatokon indul el, mint tavaly és az idén. Ami azt jelenti, hogy a gimnáziumban egy osztály nyílik, az általános szak, a közgazdasági középiskolában egy osztály, a szakács szak, a Nikola Tesla villamossági középiskolában egy osztály, az információs technológiák szakja és az egészségügyi középiskolában az egészségügyi nővér szak. Minden osztályban harminc diákot lehet felvenni, ami azt jelenti, hogy összesen 120 diák iratkozhat be a magyar osztályokba Nagybecskereken – ismertette Kelemen Imre, a Nikola Tesla villamossági és építészeti középiskola tanára.

A szülőknek lényeges, hogy a gyerekük jó feltételek közt, közösségben, biztonságban és anyanyelvén fejezze be a középiskolát.

– Számunkra fontos a vallásosság, fontos megmaradni magyarnak és fontos magyarként is érvényesülni a világban. Ebben a kollégiumban teret adnak annak is, hogy reformátusként is itt tudunk lenni a katolikus kollégiumban. Az is nagyon lényeges, hogy biztos körülmények között legyen, olyan emberek között növekedjen tovább emberré a fiam, akikre rábíznám saját magamat is – nyilatkozott Bátori Szilvia,óbecsei szülő.
A nagybecskereki leánykollégium 1995 óta működik, 2020-tól már a felújított Leánynevelő Intézet épületében vannak. A muzslyai Emmausz Fiúkollégium pedig 2002-ben nyílt meg a Szalézi rend szerzeteseinek a kezdeményezésére. Mindkét intézményben húsz-húsz szabad hely várja őszre a kollégistákat.

Nyitókép: Minden évben lesz nyílt nap (Kecskés István felvétele)