2024. április 26., péntek

„Legszabadabb és legjátékosabb”

A Petőfi ’73 című filmet vetítették a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti filmklubjában a Petőfi ’73 című filmet vetítették, a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként.

Ahogyan arról az alkotás címe is árulkodik, idén van ötven éve annak, hogy bemutatták a Petőfi ’73-at, sőt, annak idején a Cannes-i Filmfesztiválon is vetítették. A film forgatókönyvírói Kardos István és Kardos Ferenc, utóbbi a rendezője is.

A Petőfi ’73 akkoriban a költő születésének 150. évfordulójára készült. A film megeleveníti az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom eseményeit, de a hetvenes évek, az ún. beatkorszak szellemében. Az alkotásban akkori budapesti és pápai gimnazisták vettek részt, több mint ötszáz diák, hosszú hajú, farmernadrágos fiatalok, egyedül csak a Petőfit megformáló Kovács Mihály tűnt ki a 19. század közepére némileg utaló ruházatában. Úgy tudni, maga a rendező fogalmazta meg azt, hogy a Petőfi ’73 pályafutásának „legszabadabb és legjátékosabb” alkotása. A film formabontó módon kelti életre és játssza újra a múltat, ugyanakkor a szereplőknek, a diákoknak, a forradalommal, és egyáltalán a társadalommal kapcsolatos meglátásaik is beleszövődnek. Ne feledjük el, hogy a Petőfi ’73 mintegy másfél évtizede az 1956-os forradalom után készült, így valamely módon talán az is érzékelteti a hatását, azt pedig végképp nem szabad elfeledni, hogy ez a film akkor jött létre, amikor március 15-e nem volt hivatalosan nemzeti ünnep, de tömeges megmozdulások voltak a magyar fővárosban.

Az egybegyűlteket Gyermán Andrea köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

Az egybegyűlteket Gyermán Andrea köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A filmben Szendrey Júliát Kovács Nóra alakítja, Vasvári Pált Csizmadia Tibor, Klapkát Blaskó Péter, Madarász Lászlót Oszkay Csaba, Görgey Artúrt Szuhay Péter, Jókai Mórt Kőhalmi Attila, Bem Józsefet Sváda Péter, Kossuth Lajost pedig Can Togay, aki sokkal később a Széchenyi életét bemutató A Hídemberben Batthyány Lajosként szerepelt.

A Petőfi ’73-ban nem csak igazi diákokat láthatunk, de igazi magyar beat-, rockzenét is hallhatunk. A film zenéjét Szörényi Levente jegyzi, közreműködik a Tolcsvay Trió és az Illés-együttes. Hallható a Szörényi Levente által megzenésített Európa csendes című Petőfi-vers is, amely nagy huzavona után, szöveggel együtt hivatalosan csak 1984-ben jelenhetett meg, az 1973-as verzió pedig valamikor a kilencvenes évek közepén.

Nyitókép: Az egybegyűlteket Gyermán Andrea köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)