2024. április 19., péntek

Borrell: Szerbia ismét nem teljesítette az EU Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos határozatát

Szerbia nem teljesítette az EU Tanácsának a korlátozó intézkedések meghosszabbításáról szóló határozatát Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét veszélyeztető lépésekkel kapcsolatban, jelentette ki Josep Borrell, az EU külpolitikai és biztonsági főképviselője – adta hírül a 021.rs hírportál.
Borrell közölte, hogy az EU Tanácsa március 13-án fogadta el azt a határozatot, amely szeptember 15-ig meghosszabbítja a 171 magánszemély és 65 jogi személy elleni szankciókat. A döntéssel egyetértettek az EU-tagjelölt nyugat-balkáni országok (Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia, Bosznia-Hercegovina), valamint Ukrajna, Izland, Liechtenstein, Norvégia és az Európai Gazdasági Térség tagállamai.
– Ezek az országok gondoskodnak arról, hogy nemzeti politikáik összhangban legyenek ezzel az EU Tanács határozatával. Az Európai Unió tudomásul veszi ezt az elkötelezettséget, és üdvözli azt – közölte Borrell.
Bár Szerbia EU-tagjelölt, mégsem teljesítette az EU Tanácsának egyetlen Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos határozatát sem, amelyet az Ukrajna elleni támadás miatt vezettek be vele szemben.

Az elmúlt hónapokban európai tisztviselők többször is felszólították Szerbiát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz.

Nyitókép: AP