2024. április 26., péntek
RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

Indulnak a kínai országoson a Liu testvérek

Az országváltási mizériát követően tavaly karácsony környékén a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang megkapták a kínai állampolgárságot, a közelmúltban pedig Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a magyarról való lemondásukat (ezzel együtt az olimpiai életjáradéktól is elestek), így a továbbiakban már semmi sem áll a korábban magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző gyorskorcsolyázók útjába. A világsajtót a napokban bejárta a hír, miszerint a két fiatalember új klubjával a kínai országos bajnokságra készül, a fivérek Tiencsin város színeiben szerepelnek majd. A fiúk édesapja innen származik, ezért is döntöttek a város mellett, folyékonyan beszélnek kínaiul, elmondásuk szerint könnyedén beilleszkedtek új klubjukba.

A Liu fivérek több csapatépítő programban is részt vettek új egyesületüknél, többek között kipróbálták a curlinget is (Fotó: Getty Images)

A Liu fivérek több csapatépítő programban is részt vettek új egyesületüknél, többek között kipróbálták a curlinget is (Fotó: Getty Images)

A Liu testvérek körüli botrány akkor robbant ki, mikor tavaly jelezték, követni kívánják edzőjüket, Csang Csing Linát Kínába, majd később bejelentették, országváltásra készülnek és ennek jóváhagyását kérték a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnél is. Decemberben hivatalosan is kínai állampolgárrá váltak, egyesületet is találtak, amelynek tagjaként elindulhatnak az országos bajnokságon, ahol a tét többek között a kínai válogatottba kerülés. A dolog pikatériája, hogy a versenyt Pekingben, épp abban a létesítményben bonyolítják le, ahol tavaly februárban Shaolin Sándor elbukta az ötkarikás játékokat – 1000 méteren ugyan elsőként haladt át a célvonalon, de a bírók kizárták –, majd két nappal később Shaoang győzelme révén Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoki aranyérmét szerezte. A kínai országos bajnokságot március 21. és április 2. között rendezik.

Nyitókép: A Liu fivérek több csapatépítő programban is részt vettek új egyesületüknél, többek között kipróbálták a curlinget is (Fotó: Getty Images)