2024. május 5., vasárnap

Több pénz a költségvetésből

Napirenden a Szabadkai Kortárs Galéria kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánítása

Pénteken tartja ötödik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács, a tervezett napirendi pontok száma 64. A beterjesztésekről beszámolva szerdai sajtótájékoztatóján Fremond Árpád elnök a tanács költségvetésének módosítását emelte ki. Rámutatott, hogy a módosítás a köztársasági és a tartományi költségvetési összegeket, valamint a magyarországi támogatásokat egyaránt érinti.

– A legnagyobb változás az országos költségvetés vonatkozásában jellemző, a tervek szerint az MNT az idén 60 millió dinár helyett több mint 69 millió dinárra számíthat. Ez jelentős növekedés. Az országos költségvetésben 17 százalékos növelést irányoztak elő a nemzeti tanácsok számára. Az ekképpen elkülönített keretösszegből a legtöbb pénzt az MNT kapja. Ez logikus, hiszen az MNT a legnagyobb nemzeti tanács, és a legtöbb intézménnyel rendelkezik. A tartományban is kisebb növekedés tapasztalható. A magyarországi támogatások vonatkozásában a működés és az ösztöndíjak tekintetében módosítunk. Minden arra utal, hogy pozitívan kezdjük az évet, azaz a tervezetteket meg tudjuk valósítani – taglalta Fremond Árpád.

A sajtótájékoztató folytatásában kiderült, hogy napirendre tűzik a Szabadkai Kortárs Galéria kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánítását. Az MNT megkezdte körbejárni a helyi önkormányzatokat, és körútjának keretében a küldöttség múlt héten a szabadkai városvezetéssel tárgyalt. Dr. Pásztor Bálinttal, a városi képviselő-testület elnökével beszélgetve megállapították, hogy az említett intézményt eddig nem nyilvánította kiemelt jelentőségűvé az MNT, s ezt mindenféleképpen be kell pótolni – magyarázta Fremond Árpád.

Módosítják a Szekeres László Alapítvány Igazgatóbizottságának összetételét. Eddig 15 tagja volt, most 5 személyt neveznek ki – hangsúlyozta az MNT elnöke, és hozzátette, emellett különböző jelentések, zárszámadások, azaz az intézmények beszámolói is napirendre kerülnek. Példaként emelte ki a Forum Könyvkiadó Intézetet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, Topolya Község Múzeumát, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárat, a Zentai Történelmi Levéltárat, a magyarkanizsai József Attila Könyvtárat, a Zentai Magyar Kamaraszínházat és a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményt. „Abban bízom, hogy a dinamikusság jellemzi majd az ülést. Az MNT tagjai már készülnek az ülésre, azaz a hozzászólásokra. Értelemszerűen mindenki az említett intézmények jelentőségéről szeretne beszélni” – jegyezte meg Fremond Árpád.

Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)

Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)

– Szabadka város iskoláskor előtti intézményei hálózatának véleményezését ugyancsak szeretném kiemelni. Gyakorlatilag a csoportok véleményezéséről van szó. Ez minden egyéb helyi önkormányzat vonatkozásában fontos téma, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hol hány magyar csoport lesz az elkövetkező időszakban. Örülünk annak, hogy olyan dokumentum kerül a Magyar Nemzeti Tanács elé, amely a szabadkai városvezetés számára, de számunkra is elfogadható. Az oktatás területén iskolaszéki tagcserék és igazgatóválasztási eljárások, valamint tankönyvek kapcsán is beterjesztések szerepelnek majd az ülés napirendjén – fejtette ki Fremond Árpád.

Az MNT ülésének napirendjére kerül az aktuális kulturális és tájékoztatási pályázatok elbírálása. A tartomány és a helyi önkormányzatok kulturális, valamint tájékoztatási pályázatai vonatkozásában a nemzeti tanács javaslatot tesz a pénzek kiosztására. Az MNT Végrehajtó Bizottsága már átnézte, illetve véleményezte a pályázatokat – emelte ki Fremond Árpád, megjegyezve: fontos odafigyelni arra, hogy a magyar civil szervezetek és a magyarul tájékoztató médiumok sikeresen pályázzanak, azaz megfelelő támogatást kapjanak. Az MNT elnöke bejelentette, hogy a nemzeti tanács következő, hatodik ülését valószínűleg közvetlenül a május eleji ünnepnapok után tartják meg.

Az MNT száz napja

Fremond Árpád emlékeztetett, hogy száz napja alakult meg az MNT aktuális összetétele, s „ezt az időszakot az intenzív munka jellemezte”. Az oktatási és a tájékoztatási stratégiák az említett időszakban elkészültek, jelenleg az utolsó simításokat végzik – emelte ki, mondva, hogy a tervek szerint vagy az áprilisi, vagy a május 1-ji ünnepek után kezdődhetnek meg a közviták. Ha minden jól megy, akkor az év első felében sikerül elfogadni az említett két stratégiát – nyomatékosította Fremond Árpád. A kulturális stratégia kapcsán elmondta, hogy a terepi munka folyamatos, a művelődési egyesületeket és az intézményeket keresik fel. A tervek szerint a kulturális stratégiát az év második felében fogadják el – hangsúlyozta. Mint arra rámutatott, a továbbiakban is az elmúlt száz napot jellemző munkatempót szeretnék folytatni.

Nyitókép: Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)