2024. április 26., péntek

Szerbia az uniós csatlakozás elkötelezettje marad

Az integráció üteme mindenekelőtt a joguralmi reformoktól és a párbeszédtől függ

Szerbia európai uniós integrációjáról, a Belgrád–Pristina párbeszédről, valamint az Európai Unióval közösen megvalósított infrastrukturális és általános modernizációs projektumokról, továbbá a Szerbia és az EU közötti bilaterális együttműködésről beszélgetett Aleksandar Vučić államelnök és Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője. Mint arra Vučić a Szerbiai Rádió és Televízió összeállítása szerint rámutatott, Szerbia az uniós csatlakozás, a reformfolyamatok és a stabilitás, illetve a béke megőrzésének az elkötelezettje, hiszen tudja, hogy ezeknek köszönhetően válhat jobbá a polgárok életszínvonala. Hozzátette, Belgrád számára fontos a kapcsolatok normalizálása Pristinával, ezért a 35-ös tárgyalási fejezet keretében igyekszik alkalmazni a kompromisszumra támaszkodó megoldásokat.

Vučić abbéli reményének adott hangot, hogy az EU tagállamai év végéig rábólintanak a 3-as klaszter, azaz fejezetcsoport megnyitására. Szerbia már felkészült az említett klaszter megnyitására, emelte ki Vučić, majd külön köszönetet mondott az EU-nak az energetika, valamint a közúti infrastruktúra területén nyújtott támogatásáért.

Emanuele Giaufret (Fotó: Beta)

Emanuele Giaufret (Fotó: Beta)

Szerbia a jövőben is számíthat az EU támogatására a reformfolyamatok és a nyitott kérdések tekintetében, emelte ki Giaufret. Rámutatott, az uniós integráció üteme mindenekelőtt a joguralmi reformoktól és a Pristinával folytatott párbeszéd jellegétől függ. Az integráció gyorsaságának szempontjából az ugyancsak fontos, hogy Szerbia fokozatosan összehangolja kül- és biztonságpolitikáját az egységes európai unióssal, hangsúlyozta Giaufret.

Nyitókép: Emanuele Giaufret (Fotó: Beta)